© rr

Dit weten we al over de dader van de aanslag in Brussel

De dader van de aanslag in het station Brussel-Centraal heeft nu ook een gezicht: het is deze 36-jarige Oussama Zariouh uit Sint-Jans-Molenbeek. De man van Marokkaanse afkomst was bij het gerecht gekend voor stond niet op de lijst met mogelijke terreurverdachten. Er zijn aanwijzingen dat hij sympathieën had voor Islamitische Staat .

tg

Het federaal parket heeft aanwijzingen dat de verdachte “sympathieën had voor de terreurorganisatie IS”.

Het parket liet ook een huiszoeking uitvoeren in de verblijfplaats van de 36-jarige Oussama Zariouh in Molenbeek. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat de man waarschijnlijk de bom daar heeft gemaakt. “Er werden namelijk zowel chemische stoffen als materiaal aangetroffen dat kan dienen om explosieven te maken”, klinkt het.

In het belang van het onderzoek geeft het federaal parket voorlopig geen verdere details vrij.

Spijkerbom

Met een spijkerbom, zoals ook de daders van de aanslagen op 22 maart in de metro en op Brussels Airport gebruikten, wilde de terrorist zo veel mogelijk slachtoffers maken in het station Brussel-Centraal. Maar dat is gelukkig niet gelukt. Hij werd uitgeschakeld door militairen die het station bewaakten.

© Robin De Becker

Oussama Z. zou afkomstig zijn uit Nador, een Riffijnse stad in het noordoosten van Marokko gelegen in het Rifgebergte. Hij is bij de Belgische politie gekend voor zedenfeiten, maar niet voor terrorisme of radicalisering. Hij stond ook niet op de Ocad-lijst met geradicaliseerden. Hij is afkomstig uit Marokko.

Het gerecht gaat er voorlopig van uit dat hij bij de aanslag van dinsdagavond geen hulp kreeg en dat hij dus alleen heeft gehandeld.

Hij was op het moment dat hij het station is binnengekomen, zo is te zien op beelden van bewakingscamera’s, gekleed in een donkere jeans en wit hemd en viel zeker niet op, zeggen getuigen.

Stationschef Jean-Michel Michel en nog andere getuigen hoorden hoe de man verschillende keren ‘Allahu Akhbar’ riep. Kort daarna kwam hij oog in oog te staan met militairen die hem uitschakelden.

De dader had, zo zegt Eric Van der Sypt van het federaal parket, geen andere wapens bij zich.

Molenbeek

Dat dader Oussama Z. uit Sint-Jans-Molenbeek komt, is niet toevallig. De Brusselse gemeente wordt al langer omschreven als een broeihaard voor terreur.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt daarover: “Ik kan niet bevestigen dat er een link is met Molenbeek. Maar die situatie is al tientallen jaren gekend, dat kun je niet op tien maanden oplossen.”

MEER OVER Terreur in België