© BELGA

Halle-Ingooigem: wie wordt de opvolger van Dries De Bondt?

Woensdag wordt de 70e editie van Halle-Ingooigem (cat. 1.1) afgewerkt. Met Lotto Soudal, Quick-Step Floors, LottoNL-Jumbo en FDJ hebben de organisatoren vier WorldTeams weten te strikken, één meer dan vorig jaar. Halle-Ingooigem is de vijfde manche in de Napoleon Games Cup. Leider in dat regelmatigheidscriterium is Jasper De Buyst, die net als Guillaume Van Keirsbulck 36 punten sprokkelde. Kenny Dehaes is met 35 punten derde.

Vanuit Halle trekken de renners via Pepingen, Gooik, Galmaarden en Brakel naar Vloesberg, waar na 47 kilometer koers met La Houppe de eerste helling van de dag op het menu staat. In Ronse wacht de Kanarieberg, om na de Kruisberg, Hotond en Côte de Trieu een eerste keer de Tiegemberg aan te snijden. Na 130 kilometer wordt de aankomstzone bereikt, waar nog eens vier plaatselijke ronden volgen van 17,7 kilometer. Daarin is telkens de beklimming van de Hellestraat en de Tiegemberg opgenomen.

Voor veel renners is Halle-Ingooigem de laatste voorbereiding op het nationaal kampioenschap van zondag. Bij Lotto Soudal rekenen ze onder andere op Jens Debusschere en Jasper De Buyst. FDJ heeft de aalvlugge Arnaud Démare, winnaar in 2014, mee. De tweede van vorig jaar, Jens Keukeleire, is opgenomen in de nationale selectie van bondscoach Kevin De Weert, met daarbij ook Edward Theuns, Jasper Stuyven en Sep Vanmarcke. Quick-Step Floors hoopt op een sterke prestatie van streekrenners Pieter Serry en Tim Declercq, maar komt maar met slechts vijf renners aan de start. Veldrijders in vorm Wout van Aert en Mathieu van der Poel zijn er niet bij. Zij gaven in laatste instantie forfait.

Nog een pak snelle mannen als Kenny Dehaes, winnaar in 2013, Bert Van Lerberghe, Michael Van Staeyen, Roy Jans en de Brit Daniel McLay zullen zeker een gooi naar de zege willen doen. Halle-Ingooigem eindigt immers meestal op een massasprint. Vorig jaar was dat niet het geval. Dries De Bondt won toen door Keukeleire in een sprint met twee te verslaan. De twee waren op vier kilometer van de eindmeet weggesprongen uit een groepje van zes. De Bondt zal zijn stunt niet herhalen. Hij is er deze keer niet bij. Dehaes en Démare zijn de enige ex-winnaars aan de start.

De huidige leider in het regelmatigheidsklassement is Jasper De Buyst (Lotto Soudal) die samen met Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) ondertussen 36 punten vergaarden. Laatstgenoemde start niet in Halle. Hij concentreert zich op de nationale titelstrijd in het tijdrijden van donderdag in Chimay.

Meer sportnieuws