© IMAGEGLOBE

Lappartient wil Cookson aflossen als UCI-voorzitter. Armstrong: “ABC”

De Fransman David Lappartient heeft zich opgeworpen als tegenkandidaat van Brian Cookson in de strijd om het voorzitterschap bij de Internationale Wielerunie UCI. De 44-jarige Fransman maakte dinsdag zijn kandidatuur bekend. Cookson liet begin deze maand al weten voor een tweede termijn als wielerbaas te gaan. De verkiezing is op 21 september tijdens de WK in het Noorse Bergen.

Lappartient stopte onlangs na bijna tien jaar als voorzitter van de Franse wielerbond. De politicus werd pas wel herkozen als baas van de Europese bond UEC, die hij sinds 2013 aanvoert.

“Als vicepresident van de UCI heb ik mijn zorgen over de vele problemen die ik bij de UCI zie al vaak geuit”, zei Lappartient. “Voor de sport is het cruciaal om een voorzitter te hebben met echt leiderschap, die zeer betrokken is en een duidelijke visie voor het wielrennen heeft. Die kwaliteiten bezit ik.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

COMMENTAAR. Hugo Coorevits: Tegenwind voor wielerbaas Cookson

© AFP

Brian Cookson is voorlopig de enige kandidaat om op 21 september in Bergen zichzelf als president van de UCI op te volgen. Tegen woensdag 21 juni – drie maanden vóór de verkiezing in Noorwegen – moeten alle kandidaturen binnen zijn. Verwacht wordt dat David Lappartient met de steun van de Franse federatie zich nog kandidaat stelt.

Hoewel de Brit het de normaalste zaak van de wereld zou vinden als hij zonder tegenkandidaat een tweede termijn van vier jaar volmaakt, kreeg zijn blazoen deze week een ferme deuk. Het onafhankelijke rapport dat woensdag verscheen, schetst geen fraai beeld van de Britse wielerbond. Al sinds 2012, midden de hoogconjunctuur aan olympische medailles, rommelt het bij British Cycling, dat toen voorgezeten werd door Cookson. Hij gebruikte die zetel als springplank naar de UCI. Met 24 stemmen pro en 18 contra wipte hij in Firenze 2013 de Ier Pat McQuaid.

Ook al is het oude wijn in nieuwe zakken, het rapport van woensdag komt voor Cookson ongelegen. Brits parlementslid Damian Collins zei na lezing van het dossier dat Cookson niet herverkozen mag worden. De voorzitter van het Britse Cultuur, Media en Sport Selectiecomité vindt dat hij als baas van de Britse bond van 1997 tot 2013 te veel heeft gefaald.

Discriminatie van vrouwen, een crisis als gevolg van een zwakke structuur waarin toch wel een dictatoriaal beleid werd gevoerd: het staat allemaal zwart op wit in het rapport. Vervelend allemaal, net zoals het vier jaar geleden was voor McQuaid, die niet eens meer de steun kreeg van zijn Ierse federatie en Zwitserland, waar hij resideerde.

Bij de vorige verkiezing kroop Cookson in de rol van de witte ridder, de man die de UCI opnieuw in rustig vaarwater zou loodsen. McQuaid stond voor al het kwaad dat onder zijn tweede mandaat naar boven kwam. De Ier met de (te) sterke persoonlijkheid betaalde de prijs voor het Armstrong-schandaal, dat het jaar voordien was losgebarsten.

Cookson krijgt nu een Franse vergadertijger tegenover zich die ook nog eens Tourorganisator ASO goed kent. David Lappartient is een burgemeester die als Républicain gepokt en gemazeld is. Hij is ook nog baas van de ­Europese bond en Cooksons vicevoorzitter.

© IMAGEGLOBE

Cookson (66) ziet de flamboyante Bretoen (44) als tegenkandidaat liever niet komen. Hij vindt dat de jonge Fransman beter nog vier jaar wacht. Dat doet de Belgische voorzitter Tom Van Damme normaal wel, zodat deze verkiezingen een duel lijken te worden tussen uitdager Lappartient en Cookson. Al moet de Brit het dit keer doen zonder de steun van Igor Makarov. De machtige Rus wilde vier jaar geleden vooral McQuaid kraken, omdat die als voorzitter ooit getwijfeld had of Makarovs Katusha-ploeg wel een WorldTourstatuut verdiende. Cookson werd toen de gelukkige.

INFO

Elke week geeft Hugo Coorevits (57), de Flandrien onder de wielerjournalisten, zijn visie. Tegen de wind in als het moet.

MEER OVER UCI

Meer sportnieuws