© FG

Honderd gezinnen moeten wachten op water tot wielerwedstrijd gepasseerd is

Een honderdtal gezinnen uit Tielt hebben een groot deel van het weekend zonder water gezeten. Oorzaak was een breuk in de waterleiding op zaterdagnacht, die ter hoogte van een delicatessenzaak, barstte. Pas nadat een lokale wielerwedstrijd gepasseerd was, kon de leiding hersteld worden.

Fernand Goyens

Beneden de Blereberg, ter hoogte van de delicatessenzaak Torbeyns, deed zich van zaterdag op zondag een leidingbreuk voor. Een asbestcement leiding begaf het en scheurde open. Het water zocht een weg tussen het fietspad en de weg. Meteen werd De Watergroep opgeroepen om het nodige te doen. Het leidinggedeelte werd afgesloten waardoor de gezinnen zaterdagnacht en zondag tot in de namiddag aangewezen waren op de vier watertappen die De Watergroep voorzien had langs de weg.

Gezinnen en horeca moesten zich met jerrycans bevoorraden, wat geen sinecure was bij dit warme weer en door de massa die naar de cafés afzakten voor de wielerwedstrijd. Het werd dus sleuren met waterkruiken om de afwas te doen en de toiletten door te spoelen.

“We werden zaterdagnacht verwittigd”, zegt Walter Niclaes van De Watergroep. “Onze wachtdiensten hebben alles in het werk gesteld om de mensen te helpen. Via kraantjes konden de mensen zich bevoorraden. Dat was ook nu maandagnamiddag nog het geval, zolang de herstellingen duurden.”

Wielerwedstrijd

Volgens Walter Niclaes wordt een dergelijk probleem meteen aangepakt maar nu lag het in Tielt toch even anders. “De leiding ligt onder tientallen kabels en de gasleiding. Geen eenvoudige herstelling want voor de vervanging van deze buis moest een gedeelte van de rijweg opgebroken. Maar nu kon dat niet”, zegt Niclaes. “Zondag werd een wielerwedstrijd voor nieuwelingen georganiseerd in Tielt-Winge en vermits in driekwart van de gemeente de wegen opgebroken zijn voor de aanleg van gescheiden riolering, konden we niet anders dan de herstellingswerken uitstellen tot maandagmorgen.”

Maandagmorgen werd met zwaar materiaal begonnen aan de herstellingswerken. Dat duurde tot maandagavond. Buren stellen zich de vraag of het niet wenselijk is de volledige leiding te vervangen wanneer ze ook de ontdubbelde riolering van de Blereberg in orde brengen. Vorig jaar was er nog een leidingbreuk in de buurt van het gemeentehuis. Ook toen was het een asbestcement leiding.