België biedt hulp aan om verwoestende bosbrand in Portugal te bestrijden

Er is nog geen concrete vraag van Portugal aan ons land om hulp . Foto: AFP

België biedt hulp aan om verwoestende bosbrand in Portugal te bestrijden

Print

België heeft de Portugese autoriteiten hulp aangeboden in de strijd tegen de verwoestende bosbrand, die al aan 62 mensen het leven heeft gekost. De civiele bescherming beschikt over zware pompen die indien nodig ter plaatse kunnen worden gestuurd met enkele mensen.

“Deze ochtend is er contact geweest met de Portugese autoriteiten om ons medeleven aan te bieden”, zegt de woordvoerder van premier Michel. “We hebben ook gezegd dat we klaar staan om hulp te bieden maar tot nu toe is er nog geen concrete vraag om hulp gekomen.”

In Portugal wordt met man en macht de zware bosbrand in het centrum van het land bestreden. Zondagavond waren meer dan 900 brandweermannen en 280 voertuigen ingeschakeld. Behalve de 62 dodelijke slachtoffers vielen er ook tientallen gewonden, onder wie vijf - vier brandweerlui en een kind - in ernstige toestand.

Op welke manier ons land hulp zou kunnen bieden, is niet duidelijk. “België beschikt niet over blusvliegtuigen”, horen we bij de civiele bescherming in Liedekerke “maar we hebben wel zware pompen die al zijn ingezet bij zware overstromingen in Tsjechië. De civiele bescherming in de Ardennen heeft ook brandweerwagens die speciaal zijn uitgerust om in bossen te rijden en te blussen maar dat gaat maar over een tweetal voertuigen.”

MEEST RECENT