Bosch investeert 1 miljard euro in chipfabriek in Duitsland

Print

Bosch gaat een nieuwe chipfabriek in Dresden bouwen, in het oosten van Duitsland, goed voor een investering van 1 miljard euro. De bedoeling is dat er computerchips worden gemaakt voor de auto-industrie maar ook voor het zogenaamde “internet of things”, waarbij voorwerpen met elkaar verbonden zijn.

Dresden krijgt de voorkeur op andere locaties, omdat de deelstaat Saksen mee in het project investeert, voor 200 miljoen euro. In de nieuwe fabriek, die eind 2019 moet klaar zijn, worden 700 banen gecreëerd.

“Het gaat om de grootste investering in een fabriek in de 130-jarige geschiedenis van het concern”, zei topman Volkmar Denner maandag in een persbericht.

Bosch is nu al één van de grootste producenten van sensoren ter wereld. Het maakt computerchips in Reutlingen, in het zuiden van Duitsland. Die chips meten bijvoorbeeld beweging, druk of temperatuur. Het Duitse concern is op die manier ook betrokken bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s en wil die technologie graag in eigen handen houden.

Bosch heeft ook een fabriek in ons land, in Tienen, waar ruitenwissers worden gemaakt. Er werken zo’n 1.000 mensen.

(belga)