Eén dode en minstens tien gewonden nadat bestelwagen inrijdt op voetgangers in Londen

Foto: REUTERS

Eén dode en minstens tien gewonden nadat bestelwagen inrijdt op voetgangers in Londen

Print

Een man is in de nacht van zondag op maandag ingereden op een groep voetgangers aan een moskee in de Londense wijk Finsbury Park . Daarbij vielen één dode en raakten minstens tien mensen gewond. De 48-jarige dader is opgepakt en riep bij zijn arrestatie dat hij “alle moslims wilde doden”. Hij werd aangehouden op verdenking van poging tot moord. Alle slachtoffers zijn moslims, zo bevestigd Neil Basu van de Londense politie.

De aanrijding vond plaats rond 00.20 uur (01.20 uur Belgische tijd) aan de moskee van Finsbury Park, aldus The Independent. Een man reed er met zijn bestelwagen in op een groep mensen die uit de moskee kwamen. Daarbij raakten minstens tien mensen gewond en er viel ook één dode te betreuren. Van de tien gewonden liepen twee slechts lichte verwondingen op, die ter plaatse verzorgd konden worden. Acht anderen werden naar drie verschillende ziekenhuizen gebracht. Alle slachtoffers zijn moslims.

“Alle moslims vermoorden”

De dader, een man van 48 jaar, werd daarna aangevallen door andere voetgangers tot de politie ter plaatse kwam. Hij werd opgepakt en naar het ziekenhuis gebracht. Op videobeelden is te zien hoe een kwade menigte de man omsingelt terwijl hij in een ziekenwagen geladen wordt. Over zijn bedoelingen is hij duidelijk: “Ik ga alle moslims vermoorden”, roept hij.

Vlaming getuigt

De Vlaming Thomas Van Hulle, die vlakbij de moskee woont, zag alles gebeuren. “We zagen meerdere mensen op de grond liggen”, zegt hij bij VTM Nieuws.

Van Hulle zag de bestelwagen staan, maar zag ook hoe de voetgangers zich tegen de dader hadden gekeerd nadat die op enkele mensen was ingereden. “Ik zag hoe een groep mensen een persoon aan het schoppen was en hem tegen de grond probeerde te houden. Die persoon bleek dan de dader te zijn.”

De politie droeg alle omwonenden op om binnen te blijven en sloot de buurt af. “We mochten het gebouw niet verlaten en er mocht ook niemand binnenkomen. Er was veel paniek en lawaai. Iedereen uit de buurt kwam kijken of ze konden helpen, maar daardoor stond er heel veel volk. Dat was gevaarlijk, want het is een drukke baan en iedereen stond op straat. Bovendien was er geen overzicht tussen de gewonden en de niet-gewonden.

Eén dode en minstens tien gewonden nadat bestelwagen inrijdt op voetgangers in Londen
Foto: REUTERS

Vooral jonge slachtoffers

Abdikadar Warfa zag de bestelwagen inrijden op de groep moslims. “Hij reed heel snel in op het voetpad”, zegt hij aan persagentschap PA. “De meeste slachtoffers zijn jong, maar er was ook een oudere man bij. Ze zijn er slecht aan toe.”

Warfa zag een man liggen onder de bestelwagen. “Hij was aan het bloeden. Een vriend van me heeft die bestelwagen moeten optillen om hem er vanonder te halen. De dader probeerde te vluchten, maar we hebben hem kunnen tegenhouden. Heel wat mensen schopten en sloegen hem, maar ik heb hen proberen te stoppen en te overtuigen om gewoon te wachten tot de politie kwam.”

In de buurt van de moskee werden verschillende straten afgesloten, en de ambulancediensten hebben voertuigen naar de plaats van het incident gestuurd, klinkt het op Twitter. Volgens premier Theresa May behandelt de politie de feiten als een “potentiële terreuraanslag”. “Er volgt vanmorgen nog een noodvergadering. Al mijn medeleven is bij de slachtoffers, hun families en de hulpdiensten ter plaatse.”

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, veroordeelt de aanslag in zijn stad en drukt op Facebook zijn medeleven uit met de slachtoffers en de nabestaanden. “Het gaat om onschuldige Londenaars, waarvan velen het gebed net hadden afgerond tijdens de Ramadan”, schrijft hij. “Het lijkt een aanval op één bepaalde groep, maar het is een aanslag op onze gedeelde waarden als tolerantie, vrijheid en respect.”

De aanrijding gebeurde op het moment dat moslims de moskee verlieten na een gebed naar aanleiding van de vastenmaand ramadan. De Britse Moslimraad (Muslim Council of Britain - MCB) spreekt van een aanslag. Ooggetuigen melden dat het voertuig versnelde net voor de aanrijding.

Eén dode en minstens tien gewonden nadat bestelwagen inrijdt op voetgangers in Londen
Mannen bidden bij de plaats waar de bestelwagen inreed op voetgangers. Foto: REUTERS

”Wie dit gedaan heeft, wilde mensen verwonden. Dit is een terreuraanslag”, aldus ook voorzitter van de moskee Mohammed Kozbar aan The Sun. Volgens de krant was de bestelwagen die inreed op de gelovigen een gehuurd voertuig. En ook ooggetuigen spreken van een opzettelijke aanrijding, aldus Sky News.

Eén dode en minstens tien gewonden nadat bestelwagen inrijdt op voetgangers in Londen
Foto: AP

De Britse premier Theresa May en oppositieleider Jeremy Corbyn hebben maandagochtend hun medeleven uitgedrukt voor de slachtoffers van de aanrijding in de buurt van een moskee in de Noord-Londense wijk Finsbury Park.

“Mogelijke terreuraanval”

May sprak van een “vreselijk incident” en voegde toe dat “al haar gedachten uitgaan naar zij die gewond zijn geraakt, hun geliefden en naar de reddingsdiensten die ter plaatse zijn”. Volgens haar wordt het voorval als een “mogelijke terreuraanval” behandeld. Later deze ochtend vindt een crisisvergadering plaats, aldus de premier nog.

De politie meldde in een persbericht dat het incident wordt onderzocht door de antiterreureenheid van de politie. “Dit was een aanval op alle Londenaars en we moeten ons allemaal verenigen tegen extremisten, wat hun beweegreden ook mag zijn”, aldus de politie. “In dit vroege stadium zijn er geen andere verdachten geïdentificeerd of gemeld bij de politie.” Het voertuig waarmee de daad werd uitgevoerd, werd grondig onderzocht, maar dat onderzoek zou niets verdachts opgeleverd hebben. De politie heeft extra manschappen ingezet om de burgers te beschermen, in het bijzonder zij die deelnemen aan de ramadan.

Op Twitter stelt Corbyn dat hij “volledig geschokt is door het incident aan Finsbury Park”. “Ik ben in contact met de moskeeën, de politie en de autoriteiten van Islington. Mijn gedachten gaan naar de mensen en de gemeenschap die betrokken zijn bij dit afschuwelijke evenement.”

Het incident doet denken aan de terreuraanslag van 4 juni aan de London Bridge, waarbij drie aanvallers eerst voetgangers aanreden en daarna mensen aanvielen met messen. Daarbij vielen, naast de aanvallers, acht doden.

Eén dode en minstens tien gewonden nadat bestelwagen inrijdt op voetgangers in Londen
Foto: EPA
Eén dode en minstens tien gewonden nadat bestelwagen inrijdt op voetgangers in Londen
Foto: AFP
MEEST RECENT