STANDPUNT
Kris Vanmarsenille
Hoofdredacteur

“Je kunt er niet omheen, we zijn in de ban van de hitte”

Print
“Je kunt er niet omheen, we zijn in de ban van de hitte”

Foto: pdr

Vlaanderen staat droog en dat zal niet meteen veranderen. Er is geen regenval van enige omvang in zicht. De boeren zijn wanhopig en vragen om deze droogte te erkennen als een ramp. Voor de rest maakt iedereen zich op voor de eerste hittegolf van het jaar. Alle noodplannen treden in werking. Alle alarmsystemen zijn alert. Alle hulpdiensten staan paraat. En net nu maken we een van de ergste bosbranden ooit mee in Portugal. Een gruwelijke ramp is het. Iedereen leest ontzet de verhalen van overlevenden. Iedereen leeft en voelt mee met de slachtoffers.

Je kunt er niet omheen, we zijn in de ban van de hitte. Het positieve van een lekker warme zomerweek wordt overschaduwd door de angst voor droogte, brand, ozon, uv-stralen en watertekort. Natuurlijk moeten we ons uiterste best doen om onheil te voorkomen, maar het voordeel van extreme omstandigheden is dat iedereen dan meestal beseft dat hij die niet in zijn eentje te lijf kan gaan.

De kans is groot dat oude mensen die alleen wonen wat vaker bezoek krijgen de volgende dagen, dat buren even binnenspringen om te kijken of alles in orde is. De kans bestaat dat wandelaars op de heide en in de bossen wat voorzichtiger zijn en bij verdachte omstandigheden sneller alarm slaan. Studenten krijgen wat extra aanmoediging en het zou kunnen dat mensen wat meer respect opbrengen voor wegenwerkers die in de hitte staan te labeuren. Het zou kunnen en het zou vooral fijn zijn. Het maakt de hitte voor iedereen draaglijker.

Tegelijk geven al die uitgedokterde hitteplannen een beetje een veilig gevoel. Er wordt voor ons gezorgd. Een ramp valt nooit uit te sluiten, maar een mens wil er wel zeker van zijn dat alles in het werk wordt gesteld om ze te vermijden. En dat zit voorlopig wel goed.

Ook opvallend: wat in normale omstandigheden als vanzelfsprekend wordt beschouwd, is dat nu ineens niet, voldoende water bijvoorbeeld. Weerman Frank Deboosere roept op om een beetje uit te kijken met zwembaden. Volgens de Antwerpse watermaatschappij water-link is er in Antwerpen geen probleem: water genoeg. Dat zal wel zo zijn, maar het kan toch geen kwaad om in deze omstandigheden even stil te staan bij ons watergebruik. Een zwembadje in de tuin is een feest voor de kinderen, maar moet dat zo groot zijn? Drinkbaar water is een kostbaar goed. Het is het moment om ons daar even van bewust te worden.

En dan is het ook dat zalige aspect van de zomer, de kinderen in de fonteinen van het park, de mensen in de zomerbars... Het wordt niet alleen een week van extreme temperaturen, ook van andere uitersten: meeleven met de slachtoffers in Portugal, genieten van de zomeravonden en samen ervoor zorgen dat iedereen rondom ons zo weinig mogelijk last heeft van de warmte. Allemaal dingen die je niet in je eentje kan.