Staes bijzonder scherp voor populistisch “EU-bashen” van Weyts over onze frieten

Foto: Belga, Photo News

Staes bijzonder scherp voor populistisch “EU-bashen” van Weyts over onze frieten

Print

Europarlementslid Bart Staes (Groen) reageert zondag bijzonder scherp op Vlaams N-VA-minister Ben Weyts en diens waarschuwing dat de Europese Unie de klassieke Belgische manier van frieten bakken zou kunnen verbieden. Staes verwijt Weyts EU-bashing “in de meest rabiate eurosceptische traditie”. De minister voelt zich niet aangesproken.

Weyts haalde zondag uit naar het “gezondheidsfetisjisme” van de Europese Commissie. Aanleiding is het Europese voornemen om de hoeveelheid acrylamide in ons voedsel te verminderen, mogelijk ook door het blancheren (vooraf een korte tijd koken en weer afkoelen, nvdr) van frieten te verplichten. De stof komt immers vrij bij de Belgische praktijk om frieten een eerste keer rauw te bakken. Weyts steunt de strijd tegen acrylamide naar eigen zeggen “volledig”, maar wijst niettemin op de Belgische culinaire traditie. “Het zou zonde zijn als de Europese Unie die zou verbieden”, aldus de N-VA’er in De Zondag en aan Belga.

“Agitator”

Europarlementslid Bart Staes is niet te spreken over de uitspraken van Weyts. Volgens hem gaat de N-VA’er tekeer “als een eurosceptische agitator, niet als beleidsvoerder”. Staes wijst erop dat de gesprekken rond het kankerverwekkende acrylamide al maanden lopen, dat de Commissie “zeer omzichtig” te werk gaat en dat de voedselsector ten volle betrokken wordt via een brede consultatie.

“Dat Weyts nu als een olifant in een porseleinwinkel met één welgemikte oneliner het hele debat letterlijk vergiftigt en de strijd voor een betere bescherming tegen kanker op een polemische wijze in gevaar brengt, is onaanvaardbaar”, oordeelt Staes. “In het Verenigd Koninkrijk werden dit soort halve waarden en hele leugens wekelijks uitgestrooid in de zondagskranten en de tabloids. Het waren dit soort artikels die mee zorgen voor de Brexit-stemming vorig jaar.”

Het groene Europarlementslid benadrukt nog dat Weyts als minister middelen genoeg heeft om via zijn administratie en de Belgische diplomatie het debat te voeren in de overlegorganen met de Commissie, de voedingssector, de belangengroepen, het Europees Parlement en de lidstaten.

Reactie Weyts

Minister Weyts voelt zich niet aangesproken door de kritiek van Staes. Blancheren zit nu eenmaal vervat in de ontwerpregels die op tafel liggen, al is nog niet uitgemaakt of dat verplicht moet worden. En net dat wil Weyts vermijden. Bovendien bestaan er volgens hem wel degelijk andere manieren om het probleem te voorkomen, zoals bakken op lagere temperaturen.

Van makkelijk willen scoren op kap van de Europese Commissie is volgens de minister geen sprake. “Ik roep de burgers gewoon op om hun stem te laten horen in de inspraakprocedure die nu loopt. Ik zeg: ‘bemoei u ermee’, Bart Staes zegt: ‘bemoei u er niet mee’”, besluit Weyts. “Natuurlijk is er een bezorgdheid over de gezondheidsrisico’s van acrylamide, maar ik waarschuw gewoon voor een gemakkelijkheidsoplossing die de slinger zou doen doorslaan.”

Nu in het nieuws