Porsche pakt alsnog de zege in 24u van Le Mans na wedstrijd vol dramatiek

Foto: AP

Porsche pakt alsnog de zege in 24u van Le Mans na wedstrijd vol dramatiek

Print

De Porsche 919 Hybrid (N.2) van de Duitser Timo Bernhard en de Nieuw-Zeelanders Brendon Hartley en Earl Bamber heeft zondag de 85e editie van de 24 Uur van Le Mans gewonnen. Dries Vanthoor stuurde zijn Ferrari 488 naar de zege in de GT AM-klasse. De Duitse autofabrikant wint voor de negentiende keer op het Circuit de la Sarthe, Porsche is al drie jaar op rij de laureaat. Bamber behoorde ook tot het Porsche-trio dat in 2015 met de zege aan de haal ging.

De LMP1-wagen haalde het voor twee Oreca 07-Gibsons uit de LMP2-klasse. Het team van Jackie Chan met de debuterende Fransman Thomas Laurent, de Brit Oliver Jarvis en de Nederlandse Chinees Ho-Pin Tung bolde op één ronde als tweede over de streep. Vaillante Rebellion werd met de Braziliaan Nelson Piquet Jr, de Zwitser Mathias Beche en de Deen David Heinemeier Hansson derde. Dries Vanthoor en zijn Britse ploegmaats Robert Smith en Will Stevens (JMW Motorsport) werkten 34 ronden minder af dan de winnaars en eindigden op de 27e plaats. Daarmee was het trio de beste in de GT AM-klasse.

De 85e editie van de 24 Uur van Le Mans zat vol dramatiek. Toyota en Porsche, die over de snelste bolides beschikten, kregen allebei af te rekenen met technische problemen. Bij het ingaan van de nacht gingen twee van de drie Toyota’s kort na elkaar stuk, waarna de Porsche met startnummer 1 van de Duitser André Lotterer, de Zwitser Neel Jani en de Brit Nick Tandy op weg naar de zege. Maar ook Porsche bleef niet gespaard van pech en Lotterer moest zijn bolide 3,5 uur voor de finish met mechanische pech langs het beroemde Circuit de la Sarthe parkeren. Daardoor reed de Oreca 07-Gibson van het team van de bekende stuntman Jackie Chan verrassend aan de leiding, maar een uur voor het einde snelde de Porsche 919 naar de leiding.

Porsche pakt alsnog de zege in 24u van Le Mans na wedstrijd vol dramatiek
Foto: EPA
Porsche pakt alsnog de zege in 24u van Le Mans na wedstrijd vol dramatiek
Foto: AP

Dries Vanthoor snelt naar klassewinst

In de klasse GTE Am won onze landgenoot Dries Vanthoor samen met zijn Britse teamgenoten Will Stevens en Robert Smith. Hij deed dat aan het stuur van een Ferrari 488 GTE met startnummer 84. Vanthoor mocht zaterdagmiddag vanaf de zesde plaats starten in zijn klasse. Het was zijn teamgenoot Will Stevens die de openingsstint afwerkte. Vanthoor pakte over en kon na drie uur race al eens kort genieten van de leiding, maar moest die snel weer afgeven. Doorheen de nacht pakte de Ferrari met het startnummer 84 opnieuw de leiding en stond die niet meer af.

Uiteindelijk was het Vanthoor zelf die over de finish mocht rijden na 24 uren racen. Het trio werkte 333 ronden af op het Circuit de la Sarthe. Marco Cioci, Aaron Scott en Cameron Duncan eindigden tweede op twee ronden. Townsend Bell, William Sweedler en Cooper Macneil zorgden voor een volledig podium voor Ferrari met een derde plaats, ook op twee ronden van de winnaar.

Vanthoor is de jongere broer van Laurens Vanthoor en was met zijn 19 jaar een van de jongste rijders van het hele peloton. Hij maakte zijn debuut in deze etmaalrace. “Deze race op mijn leeftijd winnen, dat is heel speciaal. Ik hoop dat ik nu meer kansen krijg”, liet Vanthoor optekenen. “Het was een ongelooflijke week. We hebben een goede, foutloze race gereden. Als alles in een plooi valt, ben je zeker van een goed resultaat.”

Met Stéphane Lemeret stond er nog een Belg aan de start, maar hij moest al snel opgeven in de Porsche 911 RSR.

Porsche pakt alsnog de zege in 24u van Le Mans na wedstrijd vol dramatiek
Foto: Photo News
Meer sportnieuws