Spaanse matador gedood door stier in Franse arena

Ivan Fandiño (36) kwam om het leven tijdens een stierengevecht. Foto: AFP

Spaanse matador gedood door stier in Franse arena

Print

In Frankrijk is de bekende Spaanse stierenvechter Ivan Fandiño om het leven gekomen, nadat hij gewond raakte door een stier tijdens een gevecht. Dat melden bronnen binnen de entourage van de Bask.

De 36-jarige Fandiño viel tijdens het stierengevecht in Aire-sur-l’Adour, in het zuiden van Frankrijk, over zijn cape. Hij werd opgeschept door een van de hoorns van de stier, die een van zijn longen doorboorde. Hij werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij overleed aan zijn verwondingen. Eerder op de dag had hij een andere stier wel kunnen doden.

Spaanse matador gedood door stier in Franse arena
Foto: AFP

Het gaat om de tweede keer in een jaar tijd dat een Spaanse matador om het leven komt in de arena. Vorig jaar kwam Victor Barrio om het leven toen hij door een stier werd aangevallen. Daarvoor was het geleden van de jaren 90 van de vorige eeuw dat er in Spanje nog een stierenvechter omkwam in de arena. Elk jaar sterven bovendien mensen tijdens de Spaanse festivals met stierenrennen. In Frankrijk was het geleden van 1921.

Erfgoed

Stierengevechten blijven populair in Spanje, met ongeveer 1.800 spektakels per jaar en bijna 6 miljoen toeschouwers, maar er is ook veel protest tegen de traditie. De nationalistische regering in Catalonië had de corrida’s in 2012 verboden, maar die beslissing werd in oktober ongedaan gemaakt door het Grondwettelijk Hof. Het deed dat omdat de gevechten deel uitmaken van het culturele erfgoed van Spanje, en dus een bevoegdheid zijn van de Spaanse staat.

Verschillende steden hebben bovendien beslist om geen corrida’s meer te organiseren. Volgens de nationale vereniging van organisatoren van stierengevechten, brengen de “toros” jaarlijks 3,5 miljard euro op.

Spaanse matador gedood door stier in Franse arena
Foto: AFP
Nu in het nieuws