De Wever: “SP.A en Groen hebben de graaicultuur mee georganiseerd”

Foto: BELGA

De Wever: “SP.A en Groen hebben de graaicultuur mee georganiseerd”

Print

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in VTM NIEUWS voor het eerst gereageerd op de recente schandalen in Brusselse instellingen. Om de graaicultuur een halt toe te roepen, wil De Wever het aantal politieke mandaten halveren.

De volgende anderhalf jaar zal de Brusselse hoofdstad niet meer mee bestuurd worden door SP.A. Voorzitter John Crombez vraagt een uitzuivering van alle wantoestanden in het apparaat. Dat vindt De Wever vreemd: volgens hem heeft de partij de graaicultuur zelf georganiseerd.

“Het stemt mij wrang”, klinkt het bij de N-VA-voorzitter. “SP.A en Groen zijn partijen die altijd in meerderheden hebben geprobeerd te zitten en er op sommige niveaus ook nog altijd inzitten. Ze hebben op PS-lijsten gestaan en altijd aan het systeem deelgenomen, maar nu hebben ze plots niets gezien of gehoord. Ze stappen uit het modderbad en wanen zichzelf helemaal proper. Ze roepen om het hardst de maagdelijkheid uit en spreken van schandelen.”

Brusselse gemeenten fuseren

N-VA wil in haar confederale plan het aantal politieke mandaten in Brussel drastisch verminderen: minstens 500 van de 1000 mandaten zouden dan geschrapt worden. Maar ook op korte termijn kan er volgens De Wever al iets gebeuren.

“In het confederalisme zou het Brusselse waterhoofd leeggepompt worden. Op korte termijn kunnen we een fusie van gemeenten doorvoeren: in Vlaanderen gebeurde dat al in 1976, in Wallonië in 1982. In Brussel is dat nog altijd niet gebeurd. Zoiets kan je ook opkuisen zonder grote institutionele hervorming. Alleen zijn de Franstalige in de meerderheid, en als zij dat niet willen, zal het ook niet gebeuren.”

MEEST RECENT