© Shutterstock

Hoe hou je baby's en kleine kinderen koel bij een hittegolf?

Als wij het al warm hebben, hebben baby's en kleine kinderen het vaak nog een stuk warmer. Met het zoveelste zonnige en mooie weekend voor de deur, geeft Kind en Gezin tips om kleine kinderen koel te houden en het voor iedereen zo aangenaam en gezond mogelijk te houden, ook bij bloedhete buitentemperaturen.

elvh

Kleine kinderen kunnen het bijzonder lastig hebben als het buiten echt warm is. Omdat ze hun lichaamswarmte nog niet zo goed kunnen regelen zijn ze gevoeliger voor warmte dan wij. Om te voorkomen dat ze oververhit geraken, kan je gelukkig wel enkele tips toepassen.

Vermijd de zon

Op het heetst van de dag is het nooit een slecht idee om je baby of peuter binnen te houden. De lucht binnen bevat minder ozon dan buiten. Ga je toch buiten in de zon, denk dan aan een zonnehoedje en een parasol op de buggy. Een doek over de buggy leggen lijkt een goede oplossing om de zon weg te houden, maar de temperatuur eronder stijgt er enorm door. Zelfs met een lichte doek of dun lakentje.

Laat hen extra drinken

Baby's tot zes maanden hebben enkel melkvoeding nodig, en dat geldt ook bij warm weer. Bij borstvoeding mag je de baby zeker extra aanleggen. Hier is het belangrijk dat ook de mama extra drinkt. Bij flessenvoeding mag je een extra flesje geven. Je zal ook merken dat je baby sneller dorst heeft. Geef het flesje als ze zelf signalen geven dat ze dorst hebben. Is je baby ouder dan zes maanden, geef dan bij voorkeur water extra om te drinken of bijvoorbeeld babythee.

Kleed hen licht en luchtig

Kies lichte, katoenen kledij. En hou een hemdje of t-shirt aan, ook als het warm is en jullie buiten spelen of op het strand zitten. Het werkt als zonnefilter en voelt aangenaam aan, zelfs bij bloedhete buitentemperaturen.

Wees verstandig in de auto

Kleine kinderen kunnen heel erg zweten in de autostoel. Een lange rit voor de boeg? Neem dan zeker een pauze om de twee uur om de baby's of kleine kinderen even uit de auto te laten. Parkeer de auto bij voorkeur in de schaduw en leg eventueel een (lichtgekleurde) handdoek over de autostoel tijdens het parkeren. Als je hem wegneemt voor je je kindje in de autostoel plaatst, zal de bekleding frisser aanvoelen. Zet je de ramen open, let er dan ook op dat de baby niet in de tocht zit. Zonneschermen zijn ook een aanrader.

Ga nog eens kijken voor het slapengaan

Dat je baby slechter slaapt als het warm is, is logisch. En dat we beter slapen in een frisse kamer, weet iedereen. Lukt het niet om de kamertemperatuur laag te houden, pas dan de kledij en het beddengoed aan, en kies bijvoorbeeld enkel een hemdje en lakentje. Koel hen voor het naar bed gaan af met een fris washandje .Heeft je baby of peuter voor het inslapen geen deken nodig, ga dan voor je zelf naar bed gaat, toch nog even kijken of de temperatuur in de kamer ondertussen al niet fel naar beneden is gegaan.

Bij een (slapende) baby kan je best aan het nekje voelen of hij het te warm of koud heeft, maar bij twijfel geven de voetjes zekerheid. Voelen die aangenaam warm aan dan is het in orde. Koude handjes zijn normaal. Een baby die zweet heeft het te warm.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gezin