Deurganckdok helpt Waaslandhaven mee naar sterke tonnage- en jobcijfers

Foto: Frederik Beyens

Deurganckdok helpt Waaslandhaven mee naar sterke tonnage- en jobcijfers

Print
Antwerpen -

De Waaslandhaven was vorig jaar goed voor 17.689 voltijdse jobs, tegen 17.423 jobs het jaar voordien (+1,5 pct). 2016 is het zesde recordjaar op rij. Ook de maritieme trafiek steeg, vorig jaar met zo’n derde, tot 68,57 miljoen ton. De toenemende drukte in het Deurganckdok speelt een belangrijke rol.

Volgens de Maatschappij Linkerscheldeoever, de beheerder van de Antwerpse haven op de linkeroever, wordt de totale tewerkstelling geraamd op 41.571 voltijdse banen. De stijging doet zich voor bij alle categorieën personeelsleden, behalve voor de uitzendkrachten. “Dat kan betekenen dat een aantal interimjobs vaste betrekkingen geworden zijn, een typisch fenomeen wanneer het goed gaat met de economie en werkgevers denken dat ze medewerkers voor een lange tijd aan boord kunnen houden”, klinkt het.

De maritieme trafieken stijgen ook al jaren structureel. 2014 betekende nog een status quo, maar na 2015 was ook 2016 een sterk jaar. “De vorig jaar ingeschatte trafiekevolutie aan het Deurganckdok (dat vorig jaar steeds meer MSC-verkeer te verwerken kreeg, red.) wordt volledig bewaarheid en zal zich ook in 2017 doorzetten”, luidt het. De stijging tot 68,57 miljoen ton komt er voor de helft door containers, die nu 80 procent van de trafiek uitmaken.

Vorig jaar kwamen ook gemiddeld steeds grotere zeeschepen de Waaslandhaven in. Naast de extra zeeschepen voor het Deurganckdok, speelt ook de nieuwe Kieldrechtsluis een rol. Die grootste sluis ter wereld laat veel grotere schepen toe in het Waaslandkanaal en de omliggende dokken.

De havenbeheerder ziet wel een bedreiging van het succes door congestie op de weg. Het pleit voor de scheiding van havenverkeer en lokaal verkeer, en wil havenverkeer zo snel mogelijk op het hoofdwegennet.