Alles wat u moet weten over het BK wielrennen in Antwerpen

Foto: Belga

Alles wat u moet weten over het BK wielrennen in Antwerpen

Print
Antwerpen -

Antwerpen organiseert het Belgisch Kampioenschap wielrennen op zaterdag 24 en zondag 25 juni. Een overzicht van alles wat u moet weten.

Het parcours mag er dan wel helemaal anders uitzien dan in 2006, toen Antwerpen ook al gaststad was, simpel zal het ook deze keer niet zijn. Een vlak stadsparcours wordt meestal onderschat. De KBWB toonde zich bij monde van voorzitter Tom Van Damme enthousiast bij de lancering: “Een stad geeft een koers een uniek karakter en het grote publiek vindt er makkelijker zijn weg naartoe”, geeft hij aan. “Bovendien is het een signaal dat er ook in een stedelijke omgeving perfect gefietst kan worden.”

Alles wat u moet weten over het BK wielrennen in Antwerpen
BK in 2006. Foto: Photo News

 

Parcours

 

De start van het BK ligt net zoals bij de Ronde op de Grote Markt. De dames starten omstreeks 8 uur ’s morgens al aan hun tocht van 6x17 km. De mannen beginnen om 11.45 uur en rijden 14 rondes, goed voor in totaal 238 kilometers. De finish ligt in Antwerpen-Zuid op de Desguinlei ter hoogte van PIVA. Verwacht wordt dat de Belgische kampioene omstreeks 11 uur gekend zal zijn en de Belgische kampioen rond 17.30 uur als eerste over de meet zal rijden.

Van aan de officeuze start aan de Grote Markt gaat het via de Scheldekaaien en het Vlinderpaleis naar de officiële startplaats aan de Desguinlei ter hoogte van PIVA. De renners rijden langs bekende ‘landmarks’, zoals het Olympisch Zwemcentrum Wezenberg, het Schoonselhof en het Vlinderpaleis.

De d’Herbouvillekaai is de eerste van twee kasseizones en is exact een kilometer lang. De tweede portie kasseien volgt een eindje verderop op de Waalsekaai en is ongeveer half zo lang. “We willen de Scheldekaaien heraanleggen, dus we vonden het weinig zinvol om de kasseien daar nu nog terug recht te leggen”, grapte Van Campenhout op de persconferentie.

 

Parcours BK Wielrennen Antwerpen 2017 by Jerry Harris on Scribd

 

 

Wielertoeristen

 

Ook de wielertoeristen mogen hun fiets opblinken voor een tocht van 55, 90 of 120 km. Op zaterdag 24 juni wordt elke fietsliefhebber verwacht aan de start van de Belgian Cycling Championship Happening aan het Havenhuis. Online inschrijven voor deze cyclotocht kan nog tot en met vrijdag 23 juni. Op zaterdag 24 juni is het ook mogelijk om ter plaatse aan het Havenhuis nog in te schrijven.

 

Praktisch

 

Zaterdag 24 juni 2017: Belgian Cycling Championship Happening

--> start en aankomst: Zaha Hadidplein (aan het Havenhuis), Antwerpen

--> afstanden: 55, 90 en 120 kilometer

Zondag 25 juni 2017: Belgisch kampioenschap wielrennen

--> start: Grote Markt: dames: 8 uur | heren: 11.45 uur

--> aankomst: Desguinlei: dames: 11 uur | heren: 17.30 uur

Alles wat u moet weten over het BK wielrennen in Antwerpen
Foto: GMAX

 

Vijf fanzones

 

In totaal kunnen de toeschouwers de koers 20 keer zien passeren. Supporteren kan in 1 van de 5 fanzones die Sporting A heeft voorzien. Hier zien de supporters niet alleen de koers passeren, maar kunnen ze ook de tv-uitzending volgen op groot scherm. En er is ook animatie voorzien.

1. Aankomstzone aan de Desguinlei

Aan de aankomstzone op de Desguinlei worden er een grote vipzone én publiekszone ingericht.

2. Rik Van Linden-fandorp in Wilrijk

In Wilrijk kunnen supporters terecht in het Rik Van Linden-fandorp in de Valaardreef, aan de sporterreinen van voetbalclub Valaarhof en basketteam Red Vic. De lokale wielerheld zal ook zelf aanwezig zijn tijdens de festiviteiten. In de cafetaria van sporthal Red Vic staat die dag een bijzondere tentoonstelling over de geschiedenis van de wielersport in Wilrijk.

- zondag 25 juni van 10 tot 19 uur

www.wilrijk.be

3. Kioskplaats in Hoboken

In het centrum van Hoboken wordt de Kioskplaats omgetoverd tot een gezellig fandorp.

- zondag 25 juni van 10 tot 19 uur

www.hoboken.be

4. Lotto Village aan de Gedempte Zuiderdokken

De grootste fanzone op het parcours ligt ter hoogte van de Waalsekaai. Lotto is gastheer van deze fanzone en zal er wielerclubs en de ‘Captains of Cycling’ ontvangen.

5. WTC Twintigachttien

In de Pacificatiestraat (tussen Gijzelaarstraat en Emiel Banningstraat) richt de plaatselijke wielertoeristenclub ‘WTC twintigachttien’ met ondersteuning van district Antwerpen een animatiezone in tijdens het BK wielrennen. Van 12 tot 20 uur valt er heel wat te beleven.

- zondag 25 juni van 12 tot 20 uur

www.wtc2018.be

 

Slim naar het BK wielrennen

 

De straten die deel uitmaken van het parcours of daarop uitkomen zullen tijdens de wedstrijd afgesloten zijn voor het verkeer. Bovendien zijn op verschillende plaatsen wegenwerken aan de gang. Toeschouwers wordt ten zeerste afgeraden om met de auto naar het evenement te komen, maar wel met de fiets of het openbaar vervoer.

Wie toch met de auto komt, kan best zijn wagen parkeren op één van de park-and-rides aan de rand van de stad en verder gaan met het openbaar vervoer.

Meer info: www.bkantwerpen2017.be en www.slimnaarantwerpen.be/nl/bk-wielrennen

Tips om te Doen!