© pn

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Telenet Oostende is voor zesde keer op rij kampioen in het basketbal

Telenet Oostende heeft zich voor de zesde keer op rij tot Belgisch kampioen in het basketbal gekroond. Dat deed het door in Brussels een beslissende derde zege te boeken: 64-77. Super-scherpte in defensie, pittige creativiteit in de aanval en een heerlijke balcirculatie: recordkampioen Oostende toonde waarom het ijskoud de beste is. Maar Brussels was een waardige finalist die zelfs na 23 punten achterstand dapper naderde.

Voor het eerst in deze finalereeks plaatste coach Gjergja Salumu in plaats van Newbill in de basis. De Belgian Lion stak meteen extra drive en punch in het team. Vanaf het eerste fluitsignaal rolde een bedrijvig en productief Oostende als een gigantische golf over de brave Brusselaars. Een koppel Katic-tweepunters opende de score. Kesteloot bleef zijn gewoonte trouw door een vroege bom in de vijandige mand te ploffen. De thuisploeg vond nauwelijks een opening door de West-Vlaamse verdediging. Pas de tiende poging van Brussels leverde een korf op. De klok had al 3'40" weggetikt toen Dowe eindelijk scoorde: 2-8. Gilet en Katic flitsten met een 0-10-rush lekker naar 2-18 na 6'14".

Al vroeg in het tweede wedstrijdschuifje overschreden Mwema en Salumu ruimschoots de grens van twintig eenheden. Na 11'07" zocht coach Crevecoeur bij een 8-31-tussenstand zijn heil in een dode minuut. De kustploeg had toen al aan 70 % afgewerkt. Een vierpunter van Bray (bom en bonusvrijworp na fout van Gillet) troostte Crevecoeur even. Heel even maar. Het tiende punt van Katic vertaalde zich in 20-41-cijfers. Oostende scoorde via alle handen. Enthousiast en energiek hielpen de tien opgestelde spelers mee aan de oogst van de eerste helft.

Na de rust (27-41) vond Peciukevicius eindelijk zijn schuttershanden terug. In combinatie met Simmons beperkte hij de schade tot 35-41. Het Servische duo Katic-Djordjevic riep die remonte met de medewerking van Mwema, Kesteloot en Salumu een halt toe: 42-57. Opgeven staat echter niet in het woordenboek van de Brusselaars. Nooit! De temperatuur steeg nog meer graden in Neder-over-Heembeek toen Loubry bombardeerde tot 62-65. Maar Oostende liet zich gedurende die laatste vijf minuten zijn zesde landstitel op rij niet meer ontfutselen. Een koelbloedige kapitein Djordjevic (17 punten waaronder 4 bommen; 3 assists) wees de weg naar een nieuw feest.

De eindstrijd van de play-offs had Oostende in de Versluys Dôme geopend met een 78-70 zege, waarna het met 59-60 ging winnen bij Brussels. Zondag volgde de verrassende 78-93 overwinning van de Brusselaars. In februari mocht Oostende ook zijn achttiende Beker van België in de trofeeënkast zetten. Voor de vijfde opeenvolgende keer lukt de club de dubbel. Brussels stond voor het eerst in de finale van de play-offs.

Coach Gjergja prijst zijn spelers, coach Crèvecoeur eerlijk in analyse

Coach Dario Gjergja, die sinds 2011 aan het roer staat bij basketbalclub Oostende, mocht dus eveneens zijn zesde opeenvolgende landstitel vieren. De Kroaat kon een glimlach niet onderdrukken na de buzzer. Hij was vooral tevreden met de verschroeiende start van zijn team in het vierde duel in de finale van de play-offs. "Dat was fenomenaal", zei Gjergja. "We verwachtten een comeback van Brussels. Bij de rust heb ik mijn spelers gevraagd om niet te gaan knoeien in defensief opzicht. Uiteindelijk heeft onze 'defence' de wedstrijd beslist. Vanavond waren we het beste team, maar we verloren de bal nog te vaak om als team serieus genomen te worden."

Met een derde plaats in de reguliere competitie, een halve finale in de Beker van België en een eerste deelname aan de finale van de play-offs heeft Brussels zijn beste seizoen ooit achter de rug. "De beste ploeg heeft vanavond gewonnen", was Brussels-coach Serge Crèvecoeur eerlijk in zijn analyse. "We hebben veel energie moeten aanwenden om terug in de wedstrijd te komen, maar Djordjevic heeft alles uit de kast gehaald. Ik heb geen spijt, al hebben we het misschien laten schieten in het tweede finaleduel. We mogen fier zijn op ons seizoen."

Gillet: "Ik onthou enkel positieve dingen aan mijn jaren bij Oostende"Pierre-Antoine Gillet was tevreden met de vierde landstitel uit zijn carrière. "Mijn felicitaties aan Brussels, dat een zeer mooi seizoen gespeeld heeft. De Brusselse club is een te duchten tegenstander geweest in deze finale. We hebben zoals ieder jaar tot het einde moeten vechten om de titel binnen te halen", aldus Gillet. "We hadden verwacht dat ze gezien hun eergevoel iets zouden willen doen aan die grote kloof. We gingen hier goed mee om, geraakten niet in paniek en dat heeft ons uiteindelijk over de streep getrokken."

De 26-jarige Gillet kende een sterk seizoen en speelde woensdag waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd voor Oostende, de club waarvoor hij al sinds 2013 aantreedt. Gillet wordt namelijk in verband gebracht met een overstap naar het Franse Elan Chalon, de ploeg die Oostende dit seizoen uitschakelde in de halve finales van de FIBA Europe Cup. "Ik lees veel in de pers, maar er is nog niets officieel. Ik onthou enkel positieve dingen aan mijn jaren bij Oostende, want we hebben alles gewonnen in België. Ik ga nu genieten van deze titel, sluit me vervolgens aan bij de nationale ploeg en dan zullen we wel zien."

"Er zal volgend seizoen meer concurrentie zijn" "Deze titel komt er na een lang seizoen", liet sportdirecteur Philip Debaere optekenen na het duel in Neder-Over-Heembeek. "We hebben 36 wedstrijden in de reguliere competitie alleen al gespeeld. En ook ons Europees avontuur was vermoeiend. Ik denk dat we mogen zeggen dat we deze titel verdienen."

De dominantie van Oostende de voorbije jaren is indrukwekkend: zes titels en vijf bekers op een rij. Andere clubs zouden maar wat graag een punt zetten achter deze reeks. "Charleroi heeft al een mooi team in elkaar gestoken voor volgend seizoen, en dat geldt ook voor de Antwerp Giants. Bovendien heeft onze hoofdsponsor Telenet beslist om in zee te gaan met Antwerp. Nu moeten we een nieuwe sponsor vinden. Er zal volgend seizoen in ieder geval meer concurrentie zijn", besloot Debaere.

Vastgoed

Jobs in de regio