Luciano D’Onofrio sportief directeur op Antwerp: “Wilde enkel voor hen terugkeren naar België”

Paul Gheysens en Luciano D’Onofrio. Foto: TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Luciano D’Onofrio sportief directeur op Antwerp: “Wilde enkel voor hen terugkeren naar België”

Print

Luciano D’Onofrio (62) wordt de nieuwe sportieve baas van kersvers eersteklasser Antwerp FC. De gewezen makelaar en sterke man van Standard (1998-2011) volgt daarmee Patrick Decuyper op. Decuyper zal de Antwerp Diamond Club, de jeugdacademie van Antwerp FC, gaan leiden. Een nieuwe trainer maakt Antwerp nog niet bekend. D’Onofrio zal die eerstdaags voorstellen. Wim De Decker, de trainer die Antwerp vorig seizoen na dertien jaar weer naar eerste klasse bracht, kreeg een voorstel om assistent-trainer te worden. D’Onofrio neemt ook heel het transferbeleid voor zijn rekening.

HERBELEEF. De persconferentie van Royal Antwerp FC

Italo-Belg Luciano D’Onofrio zal zodoende de volledige sportieve leiding onder zijn bevoegdheid krijgen. Hij moet rapporteren aan grote baas Paul Gheysens van Ghelamco, die zich niet met het sportieve beleid van de club zal bemoeien. Hij wil opnieuw naar de achtergrond verdwijnen. Sinds zijn gedwongen vertrek bij Standard in 2011 was D’Onofrio niet meer in dienst van een club. Er was een flirt met Anderlecht maar daar werd zijn komst uiteindelijk tegengehouden. Hij was nog actief als tussenpersoon bij transfers. Dat is ook één van de redenen waarom hij door Gheysens werd binnengehaald, vanwege zijn uitgebreide netwerk en vele contacten in de voetbalwereld. En omwille van zijn werk bij Standard. In 1998 kwam hij in dienst van de bijna failliete Luikse club, tien jaar later pakte hij na veel vallen en opstaan de landstitel en een jaar later opnieuw.

“Wou enkel voor Antwerp terugkeren naar Belgisch voetbal”

Luciano D’Onofrio opende de persconferentie met excuses: “Sorry dat ik geen Vlaams spreek, dat komt misschien ooit nog. Maar ik ben heel blij hier te zijn: ik heb altijd gezegd dat als aan alle voorwaarden voldaan is, ik enkel voor Antwerp zou overwegen terug te keren in het Belgische voetbal. Toen meneer Gheysens contact met mij opnam, bevielen zijn intenties met dit project mij meteen. Dit gaat niet om één jaar of om twee jaar, maar om de lange termijn. Dat heeft me verleid: hij heeft de middelen om van Atwerp een club van eerste rang te maken.”

“Maar ik moet wel waarschuwen: in het voetbal moet je geduldig zijn. Je koopt geen groep, maar je bouwt ze. Soms heb je geluk en gaat het wat sneller, maar evengoed zijn er soms wat kleine probleempjes die je eerst moet oplossen. Mijn doel is om iets met deze club te doen op de lange termijn, om deze club een bepaald elan te geven. We mogen dus niet te veel focussen op het doel van het eerste seizoen, we willen iets duurzaam opbouwen en blijven presteren. Het is niet dezelfde situatie als bij Standard, maar er zijn gelijkenissen. We willen hier vooral iets sportief opbouwen.”

“Daarom heb ik deze middag ook samengezeten met Wim De Decker, die een contract als assistent-trainer heeft ondertekend voor drie seizoenen. Zo blijft hij bij ons, hij kent het huis. Dat is belangrijk voor de continuïteit en het imago van Antwerp. We zijn bezig met de aanwerving van een nieuwe hoofdcoach, er zijn nog één of twee kandidaten. Ik verwacht die in de komende twee of drie dagen te kunnen voorstellen.”

Luciano D’Onofrio sportief directeur op Antwerp: “Wilde enkel voor hen terugkeren naar België”
Foto: VTM

Decuyper wordt hoofd van de jeugdwerking

Patrick Decuyper (46) wordt CEO van de Antwerp Diamond, de jeugdwerking van rood-wit die flink nieuw leven wordt ingeblazen. De jongerenopleiding aan de Bosuil wordt één van de paradepaardjes die grote baas Paul Gheysens met de oudste club van het land voor ogen heeft. Met een hinterland van meer dan één miljoen inwoners ziet hij daar enorme mogelijkheden.

Ook Tribune 2 wordt gerenoveerd

Nog nieuws in de marge: Antwerp zal niet alleen Tribune 1 afbreken en een nieuwe tribune zetten. Ook Tribune 2 wordt gerenoveerd. De meest sfeervolle maar ook meest onderkomen tribune van eerste klasse zal een facelift ondergaan met een verfrissing van de infrastructuur.

Luciano D’Onofrio sportief directeur op Antwerp: “Wilde enkel voor hen terugkeren naar België”
Foto: TOM GOYVAERTS/GMAX Agency
Luciano D’Onofrio sportief directeur op Antwerp: “Wilde enkel voor hen terugkeren naar België”
Foto: TOM GOYVAERTS/GMAX Agency
MEER VOETBALNIEUWS