© vwh

© vww

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een zielige kip redden? Onze redactrice adopteerde er eentje

Bij De Ark Van Pollare hebben ze geweten dat er schrijnende beelden circuleren van kippen in de legbedrijven. De zorgboerderij in Ninove krijgt, sinds Animal Rights filmpjes deelde, opvallend meer telefoontjes krijgen van mensen die een sukkeltje willen redden. Onze redactrice Hanne Vandenweghe adopteerde een half jaar geleden haar kip met verleden in een legbatterij en vindt het een win-winsituatie.

vwh

"Heel veel mensen willen op dit moment kippen adopteren. We merken ook dat meer mensen bij ons hun eitjes komen kopen. Om te adopteren zijn de koudere maanden echter niet de beste periode. Hoe slecht de kippen in de legbedrijven ook zitten, ze hebben een constante temperatuur. Als we ze nu redden, zouden ze sterven van de kou omdat ze te weinig pluimen hebben. Dat kunnen we niet maken", zegt Hans Lenvain, voorzitter van de Ark Van Pollare. Hij vertelt erbij dat geïnteresseerden vanaf april weer kunnen adopteren.

Eén ding staat vast: de kippen uit de legbatterij laten bekende Vlamingen niet onberoerd. Presentator Staf Coppens tot radiopersoonlijkheid Peter Van de Veire: ze prijken trots op de foto met hun kip op de site van de zorgboerderij, waar kippen uit een legbedrijf worden opgevangen en kunnen bekomen van hun ondankbare verleden. “We gaan de kippen in groepen van tweehonderd dieren halen uit legbedrijven. Als ze bij ons aankomen, kennen ze niets. Geen daglicht, geen gras, geen stro. Instinctief kunnen ze wel bepaalde dingen, zoals een zandbad nemen om hun verenkleed te beschermen. Veel andere zaken moeten ze leren, wat bij de ene kip sneller gaat dan bij de andere. Sowieso moeten we ze ’s nachts en bij een regenbui naar binnen leiden”, zegt Hans. Vanaf dat moment is het wachten op een baasje. “We proberen de kippen een poosje hier te houden. Helaas verliezen we na de redding twee tot drie procent van de dieren omdat sommige te zwaar getekend zijn door de industrie. Als het gebeurt, dan liever hier in plaats van na de adoptie”, klinkt het.

© vwh

Sociale kippen

De Ark Van Pollare werkt op afspraak. “Dat is de meest praktische optie. Soms moeten we dierenvoeding halen en is er niemand aanwezig. Als we achteraan de weide bezig zijn of onze schapen in de opvang scheren, horen we gewoonweg de bel niet”, aldus Hans. Kandidaat adoptanten surfen het best even naar de site om te reserveren en te checken op welke momenten ze hun kakelende vriendin(nen) kunnen oppikken. Voorzie zelf een transportbox. Zo ging ook ik in mei een kip afhalen, die sindsdien een naam én een vrije uitloop heeft. Voor ons Odette, intussen zonder kale plekken, zijn de donkere dagen in de legbatterij voltooid verleden tijd. En ze lijkt het dagelijks te beseffen: ze huppelt over het gras, pikt lustig regenwormen op, komt aan het venster piepen om te zien of er geen lekkere hapjes te krijgen zijn en legt elke dag een ei, wat helemaal past in ons streven naar een ecologischer leven. Een balletje gooien naar de hond? Dan loopt ze gewoon mee.

© vwh

“In de legbedrijven wordt gefocust op de zachtaardigheid van de kippen. Soms worden de bekken stomper gemaakt om pijnlijk pikgedrag te voorkomen. Maar de aanhankelijkheid die je thuis merkt, heeft volgens mij vooral te maken met de switch naar een beter leven. De kippen zijn nieuwsgierig, ze merken dat voor hen wordt gezorgd en dat hun wensen worden beantwoord. Je krijgt enorm veel vriendschap. Op de boerderij merken we dat bruine leghorns graag gestreeld worden en menselijke aandacht krijgen. Als ze tussen je benen komen staan, merk je algauw dat je een zeer sociale kip in huis hebt gehaald.”

Pech voor Urbanus

Een week na haar komst, was Odette al helemaal geacclimatiseerd. Ze woont harmonieus samen met drie huisgenotes. “Eén kip bij andere dieren plaatsen gaat goed in 98 procent van de gevallen. Doe het bij voorkeur ’s avonds in het nachthok. De kippen gaan slapen en tegen de ochtend is er al geen geurverschil meer. Alleen als er een aanhoudende ruzie is tussen twee dieren en er bloed bij komt kijken, zet je ze beter even apart. En voor de rest? Laat de natuur haar gang gaan en laat ze gewoon kip zijn”, weet Hans. Bovendien was Odette’s eerste ei in haar nieuwe omgeving al snel een feit. “Jouw kip voelt zich duidelijk sterk en heeft enegrie om eitjes te leggen. Na acht weken krijgen de kippen stoppels op hun huid, waar dan pluimen uit groeien. Wat de eitjes betreft had je meer geluk dan Urbanus. Hij moest maanden wachten op zijn eerste”, zegt Hans.

© vwh

Ook een kip adopteren om een fijn, nieuw leven te geven en ze helemaal te zien openbloeien? Per dier betaal je 6 euro (contant). Ook adopteren vanop afstand kan. Voor 60 euro per jaar adopteer je een kip, maar blijft ze op de boerderij. De eitjes kun je wel ophalen. Meer informatie via www.redeenlegkip.be

MEER OVER Wonen