Zuid-Koreaanse wil WK voetbal organiseren met... Noord-Korea

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in (R) met voetbalvoorzitter Chung Mong-kyu Foto: EPA

Zuid-Koreaanse wil WK voetbal organiseren met... Noord-Korea

Print

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae In hoopt het WK voetbal van 2030 naar zijn regio te halen. In een gesprek met FIFA-vooorzitter Gianni Infantino vertelde hij maandag dat meerdere landen uit Noordoost-Azië de handen in elkaar moeten slaan om het toernooi te organiseren. Hij noemde daarbij ook Noord-Korea.

De twee Korea’s leven al lang op gespannen voet en door twee atoomproeven en talrijke rakettesten van het Noord-Koreaanse regime, is de spanning er vandaag meer dan ooit te snijden.

Bij zijn aantreden vorige maand uitte de linksliberale Moon de wens om de relaties met het communistische noorden te verbeteren. Door Noord-Korea mee in het bad te trekken bij een eventuele kandidatuur hoopt de Zuid-Koreaanse president vrede in de regio te promoten. Aan Infantino vroeg hij het aanbod te overwegen.

De FIFA-voorzitter antwoordde naar verluidt dat hij het idee zou aankaarten bij de Chinese president Xi Jinping, met wie Infantino woensdag een ontmoeting heeft. China zou ook geïnteresseerd zijn in het WK 2030, net als Uruguay en Argentinië, die op een gezamenlijke kandidatuur zouden broeden. In 2030 zal het precies een eeuw geleden zijn dat Uruguay het allereerste WK organiseerde.