© AFP

Wilmots heeft al bijnaam in Ivoorkust na dure nederlaag en kapiteinskwestie: “Ville morte”

Marc Wilmots is niet bepaald voortvarend begonnen aan zijn avontuur als bondscoach van Ivoorkust: na de 5-0 pandoering tegen Nederland, leden Les Eléphants zaterdag ook in hun kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup tegen aartsrivaal Guinee een nederlaag (2-3). De druk op Wilmots stijgt al, en een zelf gecreëerde kapiteinskwestie helpt onze landgenoot helemaal niet...

jvh

Zes dagen na de vernedering in Rotterdam verloren de jongens van Wilmots in het eigen Bouaké van aartsrivaal Guinee. Een zware tegenslag, want in de kwalificatiegroep voor de Afrika Cup van 2019 plaatst enkel de groepswinnaar zich voor het eindtoernooi. Seydou Doumbia zette Ivoorkust nochtans tweemaal op voorsprong, maar dat was niet voldoende: doelman Sylvain Gbohouo ging in de fout bij de 1-1, en de Ivoriaanse verdediging liet zich te makkelijk passeren bij de 2-2 en de 2-3.

Na de wedstrijd vroeg Wilmots tijd om zijn ploeg op de rails te krijgen: “Ik weet dat de mensen veel verwachten. Maar deze jonge ploeg is onder constructie. Dus vraag ik om geduld. We moeten dit elftal opnieuw opbouwen. Er moet meer drive zijn, we moeten meer geven. We hebben nu een veldslag verloren, maar niet de oorlog. Er blijven nog vijf wedstrijden over. Als Guinee hier komt winnen, moeten wij daar gaan winnen.”

Maar ondanks het strijdvaardige discours van Wilmots, wordt het verhaal van de voormalige bondscoach van de Rode Duivels nu al moeilijk. Hij liet bij zijn aanstelling weten “geen mirakeldokter maar een werker te zijn”, maar voerde zelf wel de druk wat op door te hengelen naar spelers met de dubbele nationaliteit, en zag zich bovendien meteen geconfronteerd met een netelige kwestie rond de aanvoerdersband.

Sleutelspelers

De volgende weken worden dus al cruciaal voor Wilmots, die hoopt Yaya Touré te kunnen overtuigen om terug te keren bij de nationale ploeg. “Ik maak geen kruis over spelers. Yaya Touré wilde zich concentreren op het seizoenseinde bij zijn club, maar mijn selectie sluit niemand uit.”

Bovendien moest Wilmots het tegen Guinee ook doen zonder verdedigende sterkhouders Lamine Koné (Sunderland) en Joris Gnagnon (Rennes), middenvelder Serey Dié (Basel) en Seko Fofana (Udinese) en aanvallers Wilfried Zaha (Crystal Palace) en Salomon Kalou (Hertha Berlin). Allemaal spelers die hij hoopt te recupereren tegen de dubbele confrontatie tegen Gabon op 28 augustus en 2 september. Die wedstrijden kunnen immers al bepalend worden in de WK-kwalificatiegroep van Ivoorkust. In groep C telt het land nu vier punten na twee wedstrijden, twee meer dan Gabon en Marokke en drie meer dan Mali. Goede resultaten tegen Gabon kunnen Ivoorkust op weg zetten naar Rusland, en Wilmots bijgevolg steviger in het zadel zetten.

© AFP

Kapiteinskwestie

Dan moet hij wel vermijden zichzelf in de voet te schieten zoals bij de aanvoerderskwestie: bij de twee vorige interlands van Ivoorkust droeg PSG-rechtsachter Serge Aurier de kapiteinsband, een beslissing van Sidy Diallo, de voorzitter van de Ivoriaanse voetbalbond. Een keuze die niet goed valt bij enkele andere anciens en die voor wat gerommel zorgde in de kleedkamer. Wilmots hoopte bij zijn aanstelling dan ook wat goodwill te creëren door te zeggen dat “de basisspeler met de meeste caps” de band zou dragen. Maar tegen Guinee koos Wilmots verrassend toch weer voor Aurier als kapitein, hoewel Seydou Doumbia vijf caps meer telt.

© AFP

Het doet zijn geloofwaardigheid bij de Ivoriaanse pers geen goed. Die meldt dat Wilmots zo “speelt met zijn geloofwaardigheid”, en meer van dat fraais: “Wilmots is het noorden kwijt”, “Wilmots vergist zich van richting”... De Ivoriaanse fans hebben het intussen al gehad met Wilmots. Tegen Guinee werd de eigen nationale ploeg al massaal uitgejouwd, en tientallen fans stormden het veld op om verhaal te halen. Het leverde Wilmots al een nieuwe bijnaam op: “Ville morte”, vrij vertaald: “De coach die alle steden stil krijgt”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© AFP

Meer sportnieuws