Stad wordt één grote bibliotheek dankzij nieuw experiment

Foto: vm

Stad wordt één grote bibliotheek dankzij nieuw experiment

Print
Antwerpen -

De stad Antwerpen start met het experiment Bookmine, een digitaal platform waarop mensen boeken kunnen lenen bij elkaar. “Zo wordt de stad één grote bibliotheek.”

“Er zijn al manieren om boeken te ruilen, zoals ruilkasten waar je gratis een boek kan uithalen en een ander in plaatsen. Dat spreekt aan, maar ik wou een nog breder doelpubliek aanspreken”, zegt Bastien Lauwers (26), bedenker van Bookmine. “Met Bookmine willen we nagaan of mensen bereid zijn om onderling boeken uit te lenen.”

De Antwerpse bibliotheken waren gewonnen voor het idee van Bastien en maakten middelen vrij om Bookmine verder met hem uit te werken. De bibliotheken vinden Bookmine een waardevol experiment als aanvulling op hun collectie. “Met een project als Bookmine krijgt de bibliotheek van de toekomst een concrete vorm. De stad wordt één grote bibliotheek waar mensen elkaar ontmoeten, boeken ontlenen en inspireren”, stelt schepen voor Cultuur, Caroline Bastiaens (CD&V).

Hoe werkt het?

Naast een platform voor het uitwisselen van literatuur, biedt Bookmine ook de mogelijkheid om in contact te komen met mensen met gelijkaardige literaire interesses. Zo ontstaat een community van experts, die elkaar tips en boekenadvies kunnen geven.

Geïnteresseerden kunnen een profiel aanmaken op bookmine.be en één of meerdere boeken ingeven die ze willen uitlenen of ruilen met een ander boek. Hoe meer boeken mensen ingeven, hoe rijker de peer-to-peerbibliotheek wordt. Ze kunnen kijkje nemen tussen de boeken van andere lezers in hun omgeving, zich laten adviseren en een boek aanvragen dat ze willen lenen.

Via een chat regelen leden onderling enkele praktische afspraken rond het uitlenen van de boeken.

Voorlopig kan enkel wie in Antwerpen woont zich registreren. Het experiment wordt na een aantal maanden geëvalueerd.

Meer info en inschrijven: www.bookmine.be

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio