Coalitiestrijders dringen belangrijk IS-bolwerk in Raqqa binnen

ARCHIEFBEELD: Voor de stad zijn de strijders van ISIS al verjaagd. Foto: BELGAIMAGE

Coalitiestrijders dringen belangrijk IS-bolwerk in Raqqa binnen

Print

Koerdische strijders, die steun krijgen van de Verenigde Staten, zijn er zaterdag in geslaagd om het westen van Raqqa, in Syrië, binnen te dringen. Het is al het tweede front in de hoofdstad van het IS-kalifaat.

Zeven maanden geleden werd het offensief gestart tegen Raqqa, dat IS als zijn hoofdstad in Syrië beschouwt. Deze week zouden Syrische strijdkrachten al een eerste wijk in het oosten van de stad hebben kunnen binnendringen. Nu is het naar verluidt ook in het westen van de stad gelukt, bericht het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Dit observatorium baseert zich op berichten van de bevolking ter plaatse.

Coalitiestrijders dringen belangrijk IS-bolwerk in Raqqa binnen
Coalitietroepen bij het lichaam van een ISIS-strijder. Foto: BELGAIMAGE

In het oosten van de stad vonden zaterdag hevige gevechten plaats tussen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en strijders van IS. De coalitietroepen krijgen daarbij luchtsteun van de VS. Zaterdag waren er de hele dag luchtaanvallen, waarbij volgens het Syrische Mensenrechtenobservatorium minstens dertien burgers zouden zijn omgekomen.

Sinds 2014

Al-Raqqa is sinds 2014 in handen van de jihadisten. Vanuit de stad zouden heel wat aanslagen op het buitenland beraamd en voorbereid zijn. In de stad wonen naar schatting nog 160.000 mensen, de helft van de oorspronkelijke bevolking.

En ook in de buurt van Mosoel, het belangrijkste bastion van IS in Irak, zou de terreurbeweging zaterdag terrein verliezen. Gebieden ten westen van de stad zouden nu onder controle van de Irakezen staan. De bedoeling is om de toegangswegen naar de stad af te sluiten.

.

Nu in het nieuws