Frank en Diane reizen om Zuid-Afrikaanse planten te verzamelen

Frank en Diane tussen de cactussen in hun veranda Foto: Jan Vorsselmans

Frank en Diane reizen om Zuid-Afrikaanse planten te verzamelen

Print
Zoersel - Frank Thys (72) en echtgenote Diane Brants (67) zijn al ruim 35 jaar in de ban van cactussen, vetplanten en Zuid-Afrikaanse planten. Hun collectie omvat ongeveer achthonderd verschillende soorten en vindplaatsen.

In zijn bezigheid wordt hij bijgestaan door Diane. “We reizen graag en sinds we onze hobby beoefenen, gaat onze belangstelling meer en meer naar de lokale flora. Uiteraard bezoeken we ook de bezienswaardigheden en onderhouden we goede contacten met de bevolking”, vervolgt de vrouw des huizes.

Door te praten met andere liefhebbers en hun verzamelingen te bezoeken, groeide ook de belangstelling voor andere planten en kregen de cactussen en vetplanten het gezelschap van andere Zuid-Afrikaanse planten. “We zijn echt van Zuid-Afrika gaan houden. De voorbije 17 jaar reisden we liefst 25 keer dat land. We bezoeken er telkens botanische tuinen, bestuderen en fotograferen er de planten. Bovendien leggen we er goede contacten met de curatoren van de botanische tuinen en met tal van plantenliefhebbers”, vertelt Frank.

Hij en zijn vrouw zien de plantjes zelf graag opgroeien. “Honderd potjes van 5 centimeter grootte, met daarin telkens tien tot twintig zaadjes, nemen niet veel plaats in. Maar de daaropvolgende jaren kregen de jonge plantjes elk hun eigen potje, waardoor de benodigde plaats vertienvoudigd werd. Zo geraakte de veranda vol met rekken, tafels en potjes. We moesten uitkijken naar een bijkomende ruimte en die vonden we in de garage. Zoals een dronkaard geen lege pint kan zien, zo kan een verzamelaar geen vrije plaats verdragen. Dus koop je geregeld nieuwe soorten bij tot alles volstaat”, meldt het paar.

Aangemoedigd door vrienden houdt het paar jaarlijks twee open dagen. Bedoeling ervan is de liefhebberij te promoten. “We vragen geen toegangsgeld en elke bezoeker krijgt een drankje plus een zelfgekweekt plantje mee naar huis. Hopelijk krijgen ze zo ook de microbe te pakken, want we zien dat voor onze hobby het aantal liefhebbers slinkt. Gelukkig is er verandering op komst. Meer ­jongeren bezoeken onze open dagen. En dankzij onze gratis nieuwsbrief blijft het contact behouden.”

De eerste open dagen van 2017 vinden zaterdag 10 en zondag 11 juni van 10u tot 18u plaats op het adres Antwerpsedreef 30 in Zoersel. De volgende zijn op 2 en 3 september.

Info: south.african.flora@gmail.com, 03.383.50.06

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio