© BELGAIMAGE

Twee topadviseurs May nemen ontslag

Twee topadviseurs van de Britse premier Theresa May, haar kabinetschef en vice-kabinetschef, hebben zaterdag hun ontslag aangekondigd. Het gaat om Nick Timothy en Fiona Hill. Volgens de Britse zender BBC moesten hun koppen rollen voor de “verkiezingsnederlaag”. De Conservatieven van May zijn nog steeds de grootste partij in het Verenigd Koninkrijk, maar verloren bij de vervroegde verkiezingen donderdag wél hun absolute meerderheid. Terwijl het net de bedoeling was om de positie van de Conservatieven nog te versterken.

Een belangrijk partijlid verklaarde aan de BBC dat Timothy en Hill verantwoordelijk waren voor “het slechtste manifesto (een politieke programma, red.) uit de geschiedenis”. Met hun ontslag zou May moeten bewijzen dat ze verandering wil na de verkiezingen, klonk het. Mochten haar adviseurs niet zijn opgestapt, dreigde haar positie in vraag te worden gesteld. De Britse premier liet vrijdag al verstaan dat ze niet van plan is om af te treden.

“Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn aandeel in deze verkiezingen”, staat in een verklaring van de kabinetschef. Hij geeft toe dat de verkiezingsuitslag een teleurstelling was, “maar die is niet te wijten aan een gebrek aan steun voor Theresa May, maar wel aan een onverwachte toename van het aantal kiezers voor Labour (...) De Conservatieven wonnen meer dan 13,6 miljoen stemmen, dat is een historisch record en meer dan Tony Blair won in alledrie zijn verkiezingsoverwinningen”, klinkt het.

Hill hield het bij een erg korte verklaring, waarin ze lof betuigde aan Theresa May als premier.

MEER OVER Britse verkiezingen 2017