© victoriano moreno

Met de vintage brommer op trot

Uren kunnen Tom Loockx en Bert Evens discussiëren over de juiste naam voor een nieuwe aanwinst, want de oldtimer brommers die de twee vrienden verhuren onder de noemer Vintage Riders, zijn meer dan een vervoermiddel.

Van het vrolijke stadsmeisje Ruby (Honda amigo) tot het groene bullebakje The Fonz (Tomos S1), de brommers die Tom Loockx en Bert Evens verhuren hebben allemaal een eigen persoonlijkheid. “We hebben zelf allebei een vintage brommer, en zo is het idee omstaan om een verhuurbedrijfje te beginnen met alleen oldtimer modellen”, vertelt Tom. “De rit is belangrijker dan de bestemming.”

Starten is bij elke brommer een ritueel. “Bij de Old Sparky, een Union Sport-O-Matic uit 1958, moet je de motor bijvoorbeeld eerst loskoppelen van het wielsysteem, dan de trappers aan de motor koppelen, in gang trappen en tegelijk choken. Dat klinkt ingewikkeld, maar eens je het doorhebt, is het eenvoudig”, vertelt Bert.

“We willen die vintage sfeer ook echt uitspelen. In de toekomst krijgt iedere brommer een picknickdeken en een eigen playlist met muziek die bij dat type past. We bereiden mensen voor op een korte relatie met hun oldtimer”, zegt Tom.

Stad anders beleven

Behalve op toeristen, richten de Vintage Riders zich ook op Antwerpenaren. “We merken dat er een heel divers publiek op afkomt”, vertelt Bert. “Er zijn mensen die een bepaald type willen huren omdat ze er vroeger zelf zo eentje hadden. Een vader kwam brommers huren voor een uitstap met zijn dochter, en er is ook al een groepje collega’s langsgeweest. Op deze manier kunnen Antwerpenaren hun stad anders beleven.”

Bert Evens werkt bij evenementenbureau Groep Arthur, Tom Loockx werkt in de marketing. “Dit doen we ernaast, maar we kunnen onze ervaring wel gebruiken”, vertelt Bert.

Op de website is er ook een hoofdstukje met originele plekken om met de oude brommers naartoe te trekken. Het zijn allemaal tips van Antwerpenaren. Van een origineel wassalon tot de zwemvijver in Boekenberg, de veerpont tussen Hoboken en Kruibeke of de bocht van de Schelde. “We willen suggesties geven waar we zelf ook blij mee zouden zijn”, zegt Bert. “Ik ben pas tevreden als ik in een stad plekjes ontdek waar ik ook zou komen als ik in die stad zou wonen.”

Voorlopig is het geen probleem om met een vintage brommer van minstens dertig jaar oud door de stad te rijden, maar als de lageemissiezone in de toekomst wordt uitgebreid, kan dat wel een probleem worden. “Daar zijn we ons van bewust”, zegt Tom, “maar tegen die tijd verhuren we misschien ook speciale fietsen of schakelen we over op modellen die bijzonder zijn, maar wel toegelaten.”

De brommers staan geparkeerd in de Richardstraat. De huurprijs varieert van 67 tot 130 euro per dag, inclusief helm en slot. Ze zijn in goede staat, maar een defect kan altijd gebeuren. “In dat geval krijgt iemand een andere brommer en vergoeden we het tramkaartje naar de Richardstraat. Dat hoort dan ook bij de ervaring.”

Tips om te Doen!