Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© BELGA

AtletiekFBK Games Hengelo - Soufiane Bouchikhi gaat op jacht naar WK-limiet op 10.000m

“Als het echt te snel gaat en ik al vroeg alleen val, zou het kunnen dat ik uitstap”

Soufiane Bouchikhi doet zondag in Hengelo een gooi naar de WK-limiet van 27’45” op de 10.000m. Volgen bij de sterke Ethiopiërs wordt de boodschap.

De FBK Games in Hengelo is de grootste atletiekmeeting van Nederland. De 10.000m is er telkens hét topnummer. Zo liep de Ethiopische legende Haile Gebrselassie er twee keer een wereldrecord. De Ethiopische wereldtoppers lopen maar al te graag in Hengelo. Samen met de Britt Andy Vernon is Bouchikhi de enige Europeaan in het indrukwekkende deelnemersveld.

“Normaal wilde ik in Leiden op de Gouden Spike lopen op 17 juni, maar ik kreeg een uitnodiging voor Hengelo en dat kon ik niet laten liggen”, vertelt de Antwerpenaar.

Extreem hard“Het zal daar extreem hard gaan. De Ethiopische delegatie wil er zelfs onder de 27 minuten lopen. Het kan dus meevallen of tegenvallen. Ik weet dat ook Andy Vernon, hem ken ik van in de Crosscup, zal starten. Hopelijk kan ik met hem samenwerken. Als het echt te snel gaat en ik al vroeg alleen val, zou het kunnen dat ik uitstap en het toch probeer in Leiden.”

Bouchikhi kwam al twee keer erg dicht bij de WK-limiet. In Palo Alto in de VS liep hij ondanks veel wind 28’07”15 op de 10.000m. Op de IFAM op 27 mei in Oordegem klokte hij 13’25”46 op de 5000m. Minder dan drie seconden boven de WK-limiet van 13’22”60.

“Op de IFAM heb ik gevoeld dat ik de WK-limiet op de 5000m zeker in de benen heb. Ik was eerlijk gezegd wel teleurgesteld dat ik het net niet redde, want ik geloofde er wel in. Na Hengelo bekijk ik samen met de coach de planning. Het zou kunnen dat ik op de 5000m nog een nieuwe poging doe.”