Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

Australische Lobigs ontsnapt in slotkilometer

wielrennen Vrouwen in Kontich

Kontich / Waarloos -

De Australische Louisa Lobigs heeft gisteren de vrouwenwedstrijd in Kontich gewonnen. In de slotfase zette ze de wedstrijd naar haar hand.

Van een verkenningsronde was amper sprake in Kontich, zodat al snel het kaf van het koren gescheiden werd. In de aanvangsronden zorgden vooral de spurten voor de klassementspremie voor animo. Die ging uiteindelijk naar wereldkampioene veldrijden Sanne Cant, die het in de eerste twee spurten wel had moeten afleggen tegen Duits kampioene Kroger en de snelle Franse Dutour.

Deze twee maakten, in tegenstelling tot Cant, geen deel uit van een groep van zeven die iets voor halfkoers het hazenpad koos. Ex-wereldkampioene Thalita De Jong probeerde vruchteloos de kloof te dichten. Jessy Druyts slaagde daar, samen met drie anderen, vier ronden voor het einde wel in. De elf koplopers bleven bij elkaar tot in de laatste kilometer. Toen plaatste Lobigs haar beslissende aanval. De Nederlandse Evy Kuypers strandde uiteindelijk op enkele meters, Jessy Druyts werd derde.

“Ik zat wat ingesloten in de spurt, anders had ik haar misschien nog kunnen remonteren”, aldus Druyts. “Maar ik ben tevreden met deze uitslag. Het was voor ons een zeer emotionele dag. We hebben onze grootmoeder begraven en beslisten pas anderhalf uur voor de start, toen we aan de koffietafel zaten, om met zijn vieren in Kontich van start te gaan. Voor Lenny en Kelly was het de eerste wedstrijd na een zware blessure. Demmy zat ook mee in de kopgroep, dus we kunnen eigenlijk niet ontevreden zijn.”