“Politici die op voorhand denken dat ze de verkiezingen gewonnen hebben, lopen een blauwtje”

Foto: EPA

Standpunt

“Politici die op voorhand denken dat ze de verkiezingen gewonnen hebben, lopen een blauwtje”

Print

De ene zegt dat ze gegokt heeft en verloren, de andere dat ze een joekel van een owngoal heeft gemaakt. Je kan de politieke strategie van Theresa May ook gewoon een mislukking noemen. De zet om verkiezingen uit te schrijven was misschien de domste niet. Daarna ging ze de mist in. En heeft ze vooral veel te weinig respect betoond voor haar kiezers. Dat gebrek aan respect lijkt in de Britse politiek trouwens een besmettelijke ziekte.

Vorig jaar werden de Britten verleid om voor de Brexit te stemmen met min of meer hetzelfde argument als waarmee Donald Trump later in de Verenigde Staten de verkiezingen zou winnen: make Britain great again. Nigel Farage beloofde de hemel op aarde in een Verenigd Koninkrijk zonder Europa, Boris Johnson sprong mee op de kar, vooral om premier David Cameron een hak te zetten. Zo gauw de Brexit een feit was, trok iedereen zich terug. Het land bleef in verwarring achter. Toen de Brexit niet meer kon dienen om hun eigen carrière vooruit te helpen, vonden de voor- en tegenstanders het niet meer interessant.

Theresa May trad toen naar voren om de boel te redden. Ze nam de verantwoordelijkheid op zich om de puinhoop op te ruimen die haar collega’s hadden achtergelaten. Dus kreeg ze van de Britten wel wat krediet. Ze kwam krachtdadig over, schepte duidelijkheid over welke Brexit ze wilde en ze loodste die door het parlement. De onderhandelingen met de Europese Unie beloofden moeilijk te worden, dus schreef ze verkiezingen uit om haar positie te verstevigen.

En toen maakte ze de kapitale fout om te denken dat de buit binnen was. In interviews toonde ze zich vaak slecht voorbereid, ze veranderde geregeld van gedacht, had geen duidelijk programma en vooral: ze weigerde aan een debat met haar rechtstreekse uitdagers deel te nemen. Wat totaal onbegrijpelijk is. Als je een mandaat van de kiezer wil, moet je daarvoor vechten. Dat is een algemene regel in de politiek. Alle politici die op voorhand denken dat ze de verkiezingen gewonnen hebben, lopen een blauwtje. Zo ook Theresa May.

En daar zit de Britse kiezer nu weer. Hij heeft toch echt wel duidelijk gemaakt dat hij May niet meer wil, maar ze zet gewoon door. Sterk verzwakt en met een verdeelde achterban begint ze aan de moeilijke onderhandelingen met de Europese Unie. Intussen kampt Groot-Brittannië met zo veel andere problemen waar May geen oplossing voor heeft. Jeremy Corbyn heeft het in deze verkiezingen wel goed gedaan, maar ook hij is niet de grote leider die een rol van betekenis kan spelen. Groot-Brittannië moet dringend op zoek naar politiek talent. Het hele Brexit-gebeuren is in handen geweest van tweederangsfiguren. Voorlopig is niemand er ook maar een haar beter van geworden.

.

Nu in het nieuws