Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

“Met een betere winter had  ik nu al veel verder gestaan”

Lynn Mariën: “Ondanks mijn slechte voorbereiding, mag ik tevreden zijn met waar ik nu sta.” Foto: smb

“Met een betere winter had ik nu al veel verder gestaan”

Wielrennenvrouwen eliteFlanders Diamond Tour in nijlen - Lynn Mariën rijdt eerste grote koers aan zijde van Belgische, Europese en wereldkampioene

Belgisch kampioene Kaat Hannes, Europees kampioene veldrijden Thalita De Jong en wereldkampioene ploegkoers op de piste Lotte Kopecky: het zijn enkele van de aantrekkelijke namen op de deelnemerslijst van de Flanders Diamond Tour in Nijlen. In de schaduw van die kleppers zal ook Lynn Mariën de nodige aandacht trekken.

De 18-jarige Mariën maakte begin dit jaar de overstap naar de beloften en rijdt in Nijlen haar eerste grote wedstrijd van het seizoen. “Best wel spannend”, blikt Mariën vooruit. “Het is voor mij dicht in de buurt en veel mensen kennen mij daar. Ze zullen zaterdag allemaal wel aan de kant staan.”

Hoge verwachtingen koestert de renster uit Wechelderzande niet. “Een beetje ervaring opdoen en proberen in de juiste ontsnapping te zitten. Iedere wedstrijd start ik met die ingesteldheid. Al is het wel de eerste keer dat ik in een grote wedstrijd met al die grote namen aan de start sta. Dat valt al wel eens voor in een kleinere koers, maar dit is toch anders.”

Een tweede reden voor de beperkte verwachtingen van Mariën is haar slechte winter. “Door een blessure aan de onderrug ben ik pas begin april beginnen te koersen. Met een betere winter had ik nu al veel verder gestaan en meer grote koersen gereden. Maar ondanks die slechte voorbereiding mag ik tevreden zijn met waar ik nu sta. Ik heb geen super uitslagen gereden, maar ik heb me al wel enkele keren laten zien. In Puivelde werd ik pas in de voorlaatste ronde gegrepen.”

Nochtans verliep de aanpassing bij de beloften niet zo goed. “Ik wilde me snel tonen als eerstejaars. Hopelijk lukt dat volgend jaar als ik een betere winter heb. Ik heb nu een trainer die me sterk motiveert en ook de overstap naar een nieuwe ploeg heb ik goed verteerd. Ik rij nu samen met enkele ervaren vrouwen. Zij begeleiden de jongere rensters heel goed en geven ons veel tips. Bij Fortuna was ik de oudste geweest. Hier kan ik veel meer leren.”

Een jaar geleden mocht Mariën, die als eerstejaars studente Sport en Beweging in de examenperiode blijft koersen, nog mee naar het EK. “Die ambitie heb ik dit jaar niet. Door die winter heb ik mijn doelen wat bijgesteld en ik wil me ook niet te snel een groot doel stellen. Als ik in mijn derde jaar als belofte opnieuw naar een groot kampioenschap kan meegaan, dan ben ik tevreden.”