© FRBE

Antwerps OCMW stopt samenwerking met privépartner G4S Care

OCMW-voorzitter Fons Duchateau heeft G4S Care gevraagd om zich terug te trekken als uitbater van inloopcentrum ‘De Vaart’, voor daklozen. Dit nadat bleek dat G4S Care sprak over partnerschappen met Nederlandse instellingen die in de praktijk niet bestonden.

svw, dst

Duchateau had vrijdagmiddag een gesprek met G4S Care, daaruit bleek dat ook het partnerschap met De Wooncompagnie niet meer bestaat. Dat was de belangrijkste reden om de samenwerking met G4S Care onmiddellijk stop te zetten.

De firma G4S Care haalde als privépartner van de stad drie sociale projecten binnen: het inloopcentrum voor daklozen De Vaart, het Zorghostel en het Zorgteam. Dat was onder meer op basis van een samenwerkingen met de organisatie NAS in Rotterdam en het wetenschappelijk centrum Impuls.

Vorige week schreef Gazet van Antwerpen dat NAS ontkent dat er een partnerschap was met G4S Care. Er was een document ondertekend, maar door een medewerkster die hierover geen goedkeuring had van de directie.

Gisteren bleek het partnerschap met Impuls, dat onder het academisch ziekenhuis Radboudumc valt, ook niet te bestaan.

G4S Care reageert in een persmededeling dat “door de negatieve sfeerschepping door bepaalde oppositieleden en middenveldorganisaties een samenwerking onmogelijk werd gemaakt.” Het bedrijf vindt het jammer dat in dergelijke omstandigheden “het niet kan bijdragen tot de organisatie van een goede, efficiënte dienstverlening voor daklozen en andere zorgbehoevenden in Antwerpen.”

“Tevreden maar rijkelijk laat”

De Antwerpse linkse oppositiepartijen sp.a, Groen en PVDA reageren vrijdagavond tevreden op het nieuws dat G4S Care zich terugtrekt. “We hebben echter al twee maanden geleden om onderzoek gevraagd naar de partnerschappen die G4S aankondigde in zijn dossier, dus dit is rijkelijk laat”, zegt OCMW-raadslid Johan Peeters (sp.a). “We stellen nu opnieuw voor dat de aflopende samenwerking met het CAW tot het einde van het jaar verlengd wordt, zodat we rustig kunnen bekijken hoe het nu verder moet met de daklozenzorg in Antwerpen.”

Peeters stelt verder dat “het gezond verstand gezegevierd” heeft en dat het dossier van beveiligingsfirma G4S “duidelijk te veel onregelmatigheden telde”. “De vraag blijft nu wel waarom men G4S ondanks alles maar bleef vooruitschuiven als de beste kandidaat”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners