Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

“Winnen zit er zeker niet in, maar ik wil me  wel tonen en mee de koers hard maken”

Annelies Dom op kop van het peloton. Foto: Photo News

“Winnen zit er zeker niet in, maar ik wil me wel tonen en mee de koers hard maken”

Wielrennenelite Vrouwenflanders Diamond tour in Nijlen - Annelies Dom voelt vormcurve wel stijgen

Wijnegem -

Annelies Dom sukkelde dit voorjaar met wat kleine kwaaltjes en had ook veel pech. De voorbije weken liep het voor de 31-jarige renster van Lotto Soudal beter. Ze hoopt dat nu zondag in de Ladies Diamond race in Nijlen te kunnen bevestigen.

“De conditie was de voorbije maanden niet dezelfde als het voorbije seizoen. Deels omdat het na een redelijk gevuld pisteseizoen wat aanpassen was aan het ritme van het wegseizoen, maar ook omdat het in de eerste maanden van het seizoen niet altijd echt mee zat. De voorbije weken voelde ik wel dat er beterschap is. Ik hoop die positieve lijn de komende weken door te kunnen trekken”, zegt Annelies Dom.

“In Nijlen zal het moeilijk zijn om die betere vorm om te zetten in een goed resultaat. Op het vlakke parcours zijn er te weinig mogelijkheden om de wedstrijd open te breken en in een beslissende plooi te leggen. Komt er ook nog eens bij dat er door enkele wedstrijden in het buitenland niet al te veel echt sterke teams aan de start staan om de wedstrijd open te breken. Meestal eindigt het daar op een massaspurt en dat is niet echt mijn ding. Ik ben hier in één van de beginjaren redelijk zwaar tegen de grond gegaan en durf me er niet echt voluit meer tussen te smijten”, vertelt de Wijnegemse, die wel met de nodige goesting naar Nijlen afzakt.

“Het is één van de weinige keren in een seizoen dat er in de provincie Antwerpen, zo dicht bij huis, een UCI-wedstrijd voor vrouwen wordt gereden. Dat apprecieer ik en daarom kijk ik er toch altijd wel een beetje naar uit om hier aan de start te staan. Winnen zit er zeker niet in, maar ik wil me wel tonen en mee de koers hard maken. Levert dat een mooi resultaat op, des te beter. Lukt het niet, jammer, maar dan heb ik het tenminste geprobeerd", aldus Dom, die maar al te goed haar plaats in het peloton kent.

“Ik blink niet uit in één onderdeel. Ik kan behoorlijk uit de voeten in het tijdrijden, kan redelijk omhoog rijden, maar een echte afwerker ben ik niet. Eén zege per seizoen lukt me meestal wel. Daarom vind ik het ook niet erg om te werken voor een ploeggenote die het wel kan afmaken.”

“Ik haal mijn voldoening vooral uit het feit dat ik na een late start (Dom was 24 toen ze met wielrennen startte, red.) stap voor stap naar een degelijk niveau ben kunnen groeien in teams waarin ik heel wat kansen in binnen- en in buitenlandse eendagswedstrijden en rittenkoersen heb gekregen.”

“De komende jaren zal de focus vooral op de piste komen te liggen. De voorbije zeven jaar heb ik zowat alle grote koersen op de weg gereden. Dat was fijn, maar het voorbije seizoen heb ik de ploegenachtervolging op de piste ontdekt. Dat wordt nu mijn nieuwe uitdaging.”