Verrassing: Ivan Leko wordt trainer van Club Brugge

Foto: JEFFREY GAENS

-

Verrassing: Ivan Leko wordt trainer van Club Brugge

Print

Verrassing van formaat: Ivan Leko (39) keert terug naar ‘zijn’ Club Brugge als opvolger van Michel Preud'homme. De Kroaat was van 2005 tot 2009 als speler publiekslieveling op Jan Breydel en krijgt nu een kans als T1 op het hoogste niveau. Hij tekent een contract voor 2 jaar en wordt vrijdag voorgesteld. STVV vangt iets meer dan 500.000 euro.

Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe toveren een wit konijn uit hun hoed. Ivan Leko (39), van 2005 tot 2009 nog smaakmaker op het middenveld op Jan Breydel, volgt Michel Preud’homme op als de nieuwe hoofdcoach van Club Brugge. Leko verlengde onlangs nog zijn contract bij STVV tot 2019, maar vertrekt toch op Stayen. Vanavond (donderdag) laat werd de laatste hand gelegd aan de overeenkomst tussen alle partijen en om 23u15, enkele minuten nadat wij het nieuws bekendmaakten, bevestigde Club Brugge dat Leko een contract voor twee seizoenen tekende. Vrijdag al volgt de officiële voorstelling. STVV vangt een afkoopsom die allicht ruim de 500.000 euro overschrijdt en moet op zijn beurt op zoek naar een nieuwe coach.

Dankzij sterke Play-off 2

Leko maakte er nooit een geheim van dat hij ooit coach wilde worden van Club Brugge, de club aan wie hij zijn hart verloor toen die hem in 2005 ging halen als speler van Hajduk Split. Hij werd na zijn carriére eerst coach van OHL (2014), vervolgens assistent bij PAOK Saloniki (2015-2016) en uiteindelijk afgelopen seizoen trainer van STVV. Van een puinhoop maakte Leko daar - met beperkte middelen - een sterk geheel met een duidelijke visie. Zijn ploeg verloor uiteindelijk de finale van Play-off 2 tegen Genk na sterke play-offs. Op slotspeeldag van de reguliere competitie liet Leko zich ook opmerken door 2-2 gelijk te spelen in het Jan Breydelstadion. Donderdag hakten Verhaeghe en Mannaert de knoop door en deelden zij STVV mee dat ze de gevraagde afkoopsom op tafel leggen.

Op die manier begint Club Brugge met een nieuwe T1 aan de voorbereiding in Westkapelle op 19 juni. Met Leko kiest voor een piepjonge coach zonder ervaring op het hoogste niveau. Een beredeneerde gok. Wel eentje waar - mits het nodige succes - op lange termijn mee kan samengewerkt worden. Leko won als speler van Club Brugge nooit de titel. Als coach krijgt hij nu een tweede kans.

MEER VOETBALNIEUWS