© rr

Luchtbalboys riskeren tot vier jaar cel voor geweldplegingen en brandstichtingen

Het openbaar ministerie heeft straffen tot vier jaar effectieve celstraf geëist tegen 12 jongeren die in juni 2016 betrokken waren bij geweldplegingen en brandstichtingen in de Antwerpse wijk Luchtbal.

vdaa

Volgens het openbaar ministerie hebben de jongeren zich doelbewust verenigd in een bende om de politie op gewelddadige manier aan te vallen. Zo werden politiepatrouilles met valse oproepen naar de wijk gelokt, waar jongeren klaarstonden met stenen en molotovcocktails om de politie te bestoken.

Bij een incident werd een steen door de zijruit van de politie geworpen, waardoor een inspecteur gekwetst raakte. Bij een andere confrontatie gooiden jongeren stenen door de achterruit van een anoniem politievoertuig. De jongeren staken ook geparkeerde wagens in de buurt in brand.

Ze waren uit op wraak, nadat de politie een vriend van hen hardhandig zou hebben gearresteerd.

‘Woordvoerder’

Het openbaar ministerie ziet Wildi E., de ‘woordvoerder’ van de jongeren, als de grote aanstoker van de feiten. Wildi riep de jongeren op om te gaan betogen, deed valse oproepen naar de politie, maakte molotovcocktails klaar en spoorde de jongeren via Whatsapp aan om in actie te komen.

Wildi E. ontkent dat hij iets met de feiten te maken heeft. “Ik zat gewoon thuis toen de feiten gebeurden”, zei hij tegen de voorzitter van de rechtbank. “Ik heb de molotovcocktails gemaakt, ja. En het zou kunnen dat ze gebruikt zijn bij de brandstichtingen, maar dat is de verantwoordelijkheid van diegenen die ze hebben gebruikt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners