© REUTERS

Britse Premier Theresa May krijgt de dag voor Britse verkiezingen enorme kritiek op antiterreurplannen

Premier Theresa May heeft zich door haar uitspraken over haar antitereurbeleid en de mensenrechten bakken kritiek op de nek gehaald. Labour-voorzitter Jeremy Corbyn zei op de BBC: “We zullen het terrorisme nooit overwinnen, indien we onze fundamentele rechten en onze democratie ondermijnen”. Het land heeft veeleer bijkomende politieagenten en investeringen in de veiligheid nodig. Corbyn haalde ook uit naar de besparingen van de conservatieve regering in de begroting voor het politiekorps.

May heeft beloofd voortaan harder tegen terroristen te zullen optreden. Daartoe is ze ook bereid mensenrechten af te zwakken om terreurvedachten langer vast te houden of sneller te kunnen uitwijzen, zei May dinsdag op een bijeenkomst in Slough, ten westen van Londen. “Als onze wetgeving over de mensenrechten ons dat belet, moeten we die wijzigen opdat we dit kunnen waarmaken. Als ik donderdag tot premier wordt verkozen, zal ik daar onmiddellijk werk van maken”.

“Net alsof George W. Bush nooit heeft bestaan, promoot Groot-Brittannië de schending van mensenrechten als een beschermingsmaatregel tegen terrorisme”, tweette Kenneth Roth, de voorzitter van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, woensdag vanuit New York in een reactie op de antiterroristische maatregelen van May.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Donderdag wordt in Groot-Brittannië een nieuw parlement gekozen. May had tegen alle beloften in vervroegde verkiezingen uitgeroepen. Ze hoopt op een parlementaire meerderheid en meer steun bij de complexe onderhandelingen over de EU-uitstap. Bijkomend doel is de stemmen van de tegenstanders van de Brexit in het parlement te temperen.

In een interview met het tabloid The Sun toonde May zich ook bereid de periode om terreurverdachten zonder arrestatiebevel vast te houden, te verlengen van 14 tot 28 dagen. De voormalige liberaal-democratische vicepremier Nick Clegg beschuldigde May op de BBC Radio ervan met haar retoriek de rechts populistische media in kaart te spelen. Ze wil een futloze verkiezingscampagne nieuw leven inblazen.

MEER OVER Britse verkiezingen 2017