Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

wielrennenJunioresClassique des Alpes

Maxim Van Gils pakt eerste zege: “Ik kende een superdag”

De 17-jarige Maxim Van Gils pakte het voorbije weekend uit met een enorm sterke prestatie. De 17-jarige renner uit Wuustwezel fietste in de hoog aangeschreven Franse wedstrijd Classique des Alpes de tegenstand op een hoopje. Hij won na een solo van vijfendertig kilometer met bijna drie minuten voorsprong.

mabe

Het was meteen de eerste overwinning op de weg voor de renner van Hoboken WAC, die zich de voorbije vier jaar vooral op het veldrijden had gericht en daar zich tot op heden, naast tal van ereplaatsen, met één overwinning tevreden moest stellen.

“Deze dag zal ik niet snel meer vergeten, vooral omdat ik het helemaal niet had verwacht en zeker ook omdat het in de vier seizoenen dat ik actief ben als wielrenner mijn eerste overwinning op de weg is. En wat voor één”, zegt Maxim Van Gils.

“Dit was mijn eerste wedstrijd bij de Vlaamse selectie en ik was enorm gemotiveerd om me te tonen. Het was een zware wedstrijd op een vrij geaccidenteerd parcours (de juniores kregen over 126 kilometer vijf stevige côtes en cols voorgeschoteld, red.). Maar ik kende een superdag.”

“Ik voelde al direct dat ik goede benen had en verteerde de opeenvolgende hellingen vrij vlot. Op vijfendertig kilometer voor de finish ben ik weggereden uit een omvangrijke kopgroep. Ik bleef vrij goed in mijn ritme en liep voortdurend verder weg. Ik heb er niet bij stilgestaan dat de aankomst nog vrij ver lag, al had ik het soms lastig.”

“Op zich is dat solo rijden best vergelijkbaar met het rijden van een cyclocross. Ook daar is het constant een gevecht met jezelf en is het knokken om de eindstreep te halen. In dat opzicht heb ik zaterdag voordeel gehaald uit het feit dat ik al vier jaar in de winter aan het crossen ben.”

“Al moet ik zeggen dat ik na deze zege toch iets meer naar de weg kijk. Ik heb nu ervaren dat ik vrij gemakkelijk bergop fiets. Daar ligt misschien mijn toekomst. Het wordt dan ook uitkijken naar een geschikt team bij de beloften volgend seizoen waar ik kansen krijg om aan dit soort wedstrijden in het buitenland te kunnen deelnemen.”