© Channel 4

Londense terrorist met IS-vlag te zien in documentaire

Over de identiteit van de drie daders van de aanslag in Londen wil de Britse politie vooralsnog niets kwijt. Wel wordt stilaan duidelijk dat het drietal gekend stond bij de politie. Zo was één van de daders vorig jaar nog met een IS-vlag te zien in een Britse documentaire over jihads.

jdb

Het zou gaan om een 27-jarige moslimextremist die bij zijn vrienden bekend staat onder de naam ‘Abz’. Hij was vorig jaar te zien in ‘The Jihadis Next Door’, een tv-documentaire van Channel 4 over Britse jihadisten. Meer specifiek in een scène waarop de politie tussenbeide moest komen, nadat de man een IS-vlag ontvouwde in een park.

‘Abz’ was trouwens niet alleen tijdens die politie-interventie. Samen met hem waren er zeven anderen die een groet brachten aan de IS-vlag. Allemaal waren ze gekend bij de politie omwille van hun extremistische ideeën. Toch kon de man afgelopen zaterdag ongestoord een aanslag plegen.

Nochtans was ‘Abz’ ooit door een kennis aangegeven bij de zogenaamde antiterreurlijn. Die had vermoedens dat de twintiger geradicaliseerd was. Hij zou bovendien regelmatig naar gewelddadige video’s kijken op YouTube. “Ik heb mij deel gedaan, andere mensen hebben dat ook gedaan. Maar de autoriteiten hebben duidelijk niets gedaan”, zegt die kennis nu.

Kinderen ronselen

Ook zou de man twee jaar geleden actief kinderen geronseld hebben in een lokaal park. Hij probeerde hen te indoctrineren door hen snoepjes te geven. Erica Gasparri, een Italiaanse moeder van drie, maakte daarvan twee jaar geleden al melding aan de politie. Haar zoon kwam namelijk op een dag thuis met de boodschap dat hij moslim wou worden. Allemaal het werk van ‘Abz’.

Ze ging daarop verontwaardigd naar het park om de man duidelijk te maken dat hij moest stoppen met zijn ronselpraktijken. De man was overigens vergezeld door nog twee andere personen. Volgens Gasparri respectievelijk van Afrikaanse en Aziatische afkomst. Ze maakte enkele foto’s en een video van hen en overhandigde die aan de politie van Barking. Maar die lieten achteraf niets meer van zich horen.

Afscheid

Volgens de Britse krant Good Morning Britain zou de terrorist vlak voor zijn terreurdaad nog een barbecue gegeven hebben in zijn appartement in Barking. “Afgelopen week heeft hij ons opgebeld om langs te komen voor een barbecue. Ik bedenk me nu: was dit een afscheid?”, getuigt buurtbewoner Ramou Grant.

Een andere buur, Salaudeen Jailabdeen (40) weet dan weer dat de verdachte ooit uit een moskee is gezet omdat hij maar steeds de imam bleef onderbreken.

De verdachte, waarvan sprake op de video, is zaterdagavond tijdens de aanslag doodgeschoten door de politie. De man droeg tijdens zijn terreurdaad een shirt van de Britse voetbalploeg Arsenal. Hij was werkzaam in de transportsector en kluste enkele uren per week bij in een fitnesscentrum, waar hij ook deelnam aan box - en taekwondolessen.

© Channel 4

MEER OVER Aanslag Londen