Tegen jezelf praten heeft zo zijn voordelen

(archiefbeeld) Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Tegen jezelf praten heeft zo zijn voordelen

Print

Jezelf een complimentje geven voor de spiegel of je auto bedanken na het uitvoeren van een manoeuvre? Het mag dan niet normaal lijken, toch heeft tegen jezelf praten zo zijn voordelen.

“Door tegen jezelf te praten, zal je efficiënter handelen”, zegt onderzoeker en psycholoog Daniel Swingley van de universiteit van Philadelphia. “We gaven twintig mensen de naam van een product dat ze daarna moesten zoeken in de supermarkt. Tijdens de eerste ronde mochten de deelnemers niets zeggen. In de tweede ronde moesten ze steeds de naam van het product hardop zeggen terwijl ze hun zoektocht verderzetten. Wie de naam luid en duidelijk hardop uitsprak, vond de producten veel sneller dan wie niets zei.”

Ook de gerenommeerde psychologe en auteur Linda Sapadin vindt dat we tegen onszelf moeten praten. “Met jezelf een dialoog aangaan als je een belangrijke beslissing moet nemen, zorgt ervoor dat je de dingen op een rijtje kan zetten. Het kalmeert je innerlijke zelve waardoor je de dingen in een nieuw perspectief ziet. Je zou kunnen zeggen dat je voor therapeut speelt.”

NIET TE MISSEN