Gerommel in de Golfstaten: banden met Qatar doorgeknipt

De Saudische koning, Salman bin Abdulaziz, samen met de emir van Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani. Archiefbeeld uit 2015. Foto: REUTERS

Gerommel in de Golfstaten: banden met Qatar doorgeknipt

Print

Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein, Jemen en de Verenigde Arabische Emiraten hebben alle diplomatieke banden met buurland Qatar opgeschort en hebben de grenzen met de kleine golfstaat gesloten. De Qatarezen zelf reageren ontstemd.

De maatregel moet de vijf landen “beschermen tegen terrorisme en extremisme”. Ze beschuldigen Doha ervan terroristen te steunen, twee weken nadat de Amerikaanse president Donald Trump de moslimlanden ertoe had opgeroepen het extremisme aan te pakken. Luchtvaartmaatschappij Etihad Airways heeft intussen laten weten dat het niet meer vliegt op Qatar.

De soennitische landen vermoeden dat hun bondgenoot onder één hoedje speelt met het sjiitische Iran. Doha zou de regio destabiliseren door terroristische groeperingen uit Iran financieel te steunen.

Grootste regionale crisis sinds 1981

Dat landen hun diplomatieke banden met Qatar opschorten, hun grenzen en luchtverbinding met Qatar sluiten én dat Qatar geweerd wordt uit de soennitische coalitie die in Jemen strijd levert tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen, zorgt in een klap voor de ergste regionale crisis sinds de oprichting van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten in 1981. Daarin zetelen Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Oman en Koeweit.

Volgens de Saudi’s wil Qatar de regio destabiliseren door onderdak te bieden ‘aan verschillende terroristische groeperingen zoals de Moslimbroeders, IS en al-Qaeda’. Volgens een communiqué van de soennitische coalitie steunt Doha ook de sjiitische Houthi’s in Jemen.

Trump

Twee weken geleden was de Amerikaanse president Donald Trump nog op bezoek in Saudi-Arabië. De bekroning van zijn onderhoud met de Saudi’s was de ondertekening van een strategische visie om de samenwerking tussen Washington en Ryad op het vlak van economie en defensie te versterken.

Tijdens een toespraak vroeg Trump de leiders van de moslimlanden de extremisten en de terroristen te verjagen. Hij riep de internationale gemeenschap ook op Iran te isoleren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft vanuit Australië al gereageerd op het nieuws uit het Midden-Oosten. Hij denkt niet dat het isolement van Qatar “ook maar enige impact zal hebben op de strijd tegen het terrorisme in de regio of op mondiaal vlak”. Tillerson hoopt wel dat de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten verenigd blijft.

Nu in het nieuws