© BELGA

Alexander De Croo is tegen meerwaardetaks, maar: “Laat werknemers delen in winst”

Open Vld legt een voorstel op de regeringstafel om werknemers vlotter te laten delen in de winst van hun bedrijf. “De staat moet niet altijd eerst langs de kassa passeren”, zegt vicepremier Alexander De Croo zaterdag in een interview met De Tijd en Het Laatste Nieuws.

vtvn

CD&V-voorzitter Wouter Beke zei vorige week dat “onze meerwaardetaks niet te nemen of te laten is. Als de andere partijen fiscale rechtvaardigheid belangrijk vinden, dat ze dan met voorstellen komen”.

De Croo, die een meerwaardetaks niet ziet zitten, wil de focus verleggen naar de “collectieve winstpremie”, die vergelijkbaar is met een superdividend voor aandeelhouders. Hij zal op de economische superministerraad een voorstel op tafel leggen.

“Met de indexsprong en de loonmatiging hebben mensen tijdens de crisis zware inspanningen geleverd. Nu het beter gaat, mag daar iets tegenover staan”, vindt de vicepremier. “Te veel mensen hebben nu het gevoel dat de economie vooruitgaat, maar dat zij als werknemer daar niet mee de vruchten van plukken.”

Volgens De Croo staan veel bedrijfsleiders te trappelen om hun mensen in de winst te laten delen, maar de bestaande stelsels zijn administratief extreem log. “Wij hebben een voorstel klaar voor een eenvoudig en fiscaal vriendelijk systeem, zonder strakke plafonds”, zegt hij.

Tarieven wil De Croo er niet op kleven. “Dat is voor aan de onderhandelingstafel”, zegt hij.

Vastgoed

Jobs in de regio