Venezolaanse president wil referendum over nieuwe grondwet “om meer macht te kunnen krijgen”

Foto: AP

Venezolaanse president wil referendum over nieuwe grondwet “om meer macht te kunnen krijgen”

Print

De Venezolaanse president Nicolas Maduro wil dat er een referendum komt over een nieuwe grondwet voor het land. Dat heeft hij donderdag (lokale tijd) meegedeeld op Twitter. Maduro had eerder al aangekondigd dat hij een grondwetgevende vergadering zou bijeenroepen, in een reactie op het felle protest tegen zijn bewind.

De oppositie heeft het voorstel van Maduro al verworpen. Ze ziet het als een manoeuvre van de socialistische president Maduro om meer macht te kunnen verwerven. Ze vrezen dat Maduro de grondwetgevende vergadering zal vullen met leden van organisaties die de president steunen. De oppositie zegt dat enkel nieuwe verkiezingen een uitweg uit de crisis in Venezuela kunnen bieden.

Opvallend is dat er ook kritiek komt vanuit de socialistische partij zelf. Openbaar aanklager Luisa Ortega zegt dat er eerst een referendum moet komen over de vraag of het wel nodig is om de grondwettelijke vergadering bijeen te roepen, zoals ook in 1999 bij de laatste grondwetswijziging gebeurde. Maar het Hooggerechtshof, dat tot het kamp-Maduro behoort, had evenwel gesteld dat een volksraadpleging daarover niet nodig was.

Maduro ligt al enige tijd onder vuur. Sinds begin april zijn al zestig mensen om het leven gekomen bij de protesten tegen de president. Er vielen ook al meer dan 1.000 gewonden.

MEEST RECENT