Fons Duchateau © FRBE

G4S Care mag project opstarten: “Ruikt naar vriendjespolitiek”

G4S Care mag de projecten opstarten die het OCMW heeft toegewezen. “Of de firma in de fout is gegaan of niet, is aan de gouverneur om uit te maken”, zegt OCMW-voorzitter Fons Duchateau.

svw

G4S Care verwees in zijn voorstel voor het project Zorgteam naar een partnerschap met de Rotterdamse Nico Adriaans Stichting (NAS). Alleen heeft het bestuur van deze Stichting geen weet van deze overeenkomst. Er is wel een document ondertekend door een medewerker van NAS. Volgens G4S Care door het medisch diensthoofd, maar dat werd ons door de Stichting ontkend. De persoon is een verpleegster en had geen mandaat om iets te tekenen namens NAS. OCMW-raadslid ­Johan Peeters (sp.a) diende een klacht in bij de gouverneur en vraagt de schorsing van de toewijzing.

Ook de andere oppositiepartijen pleiten nu voor de stopzetting van de overeenkomst met G4S Care. “Er is aan de jury iets beloofd wat er in realiteit niet is”, zegt Dirk Avonts, Groen OCMW-raadslid. “De enige conclusie kan zijn dat de toewijzing aan G4S Care nietig wordt verklaard. Ook de andere twee toewijzingen, zoals het inloopcentrum voor daklozen De Vaart, moeten onderzocht worden.”

Vriendjespolitiek

Lise Vandecasteele (PVDA) herhaalt haar eis om de vermarkting van de sociale sector stop te zetten. “G4S Care moet worden geweerd uit alle aanbestedingen en oproepen”, zegt het OCMW-raadslid. “Nu duidelijk is dat G4S Care niet beschaamd is om te liegen, staat het OCMW niets meer in de weg om de overeenkomst te stoppen. Als dit niet gebeurt, kan men enkel concluderen dat het gaat om vriendjespolitiek.”

De meerderheidspartijen CD&V en Open Vld zijn voorzichtiger. “Ik blijf vertrouwen hebben in de OCMW-administratie en de jury”, zegt Paul De Vroey (CD&V).

Hetzelfde valt te noteren bij Axel Polis (Open Vld). “Over G4S Care kan ik mij niet uitspreken omdat ik niet weet hoe het dossier rond het partnerschap juist in elkaar zit”, zegt Polis.

Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau gaat niets ondernemen tegen G4S Care en wacht de conclusies van de gouverneur af op de klacht van sp.a. “We zullen de firma beoordelen op basis van het al of niet behalen van de doelstellingen die wij hen opleggen in de betrokken werkingen”, zegt de voorzitter.

Nederlandse daklozenstichting weet niets van samenwerking met G4S Care

© patrick de roo

De Nico Adriaans Stichting (NAS) ontkent dat er een partnerschap is met G4S Care. Deze samenwerking was een van de punten waarmee G4S Care het OCMW-project Zorgteams kon binnenhalen.

De firma G4S Care kwam volgens de jury als beste uit de bus voor het beheren van het inloopcentrum voor daklozen De Vaart, het Zorghostel en het Zorgteam. G4S Care maakte bij de jury indruk door enkele partnerschappen met Nederlandse organisaties. Voor het Zorgteam was dat met de NAS in Rotterdam. Dit team zoekt daklozen met een verslaving op en leidt ze naar de gezondheidszorg. De NAS heeft heel wat expertise rond daklozen die kampen met ­alcohol- en drugsverslaving.

“Er is geen sprake van een partnerschap tussen G4S Care en ons, niet formeel en ook niet informeel”, zegt Frans Brouwers, ­bestuurder van de NAS, op onze vraag naar de samenwerking. “Er zijn hierover geen gesprekken.”

Mensen van G4S Care kregen in oktober wel een rondleiding bij NAS. Daarna volgde mailverkeer met het diensthoofd Verpleeg­kunde van NAS. De leiding bij de Nederlandse Stichting zegt nu “perplex” te zijn dat G4S Care op basis hiervan beweert dat er een partnerschap is.

Klacht bij gouverneur

De oppositie had al twijfels over de samenwerking tussen G4S Care en het universitair onderzoeks­centrum Impuls in Nijmegen voor het project van De Vaart. Volgens Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) en de waar­nemend OCMW-secretaris was dat onterecht.

Antwerps OCMW-raadslid Johan Peeters (sp.a) dient vandaag klacht in bij de gouverneur. “G4S Care maakte zich schuldig aan ­valse verklaringen”, zegt Peeters. “Het verwees naar expertise uit Nederland die er eigenlijk niet is. De jury hechtte veel belang aan deze partnerschappen. G4S Care kwam daardoor als beste kandidaat uit de selectie. Als G4S Care loog over een partnerschap met NAS moeten we ook de twee andere toewijzingen tegen het licht houden. Ik kaartte dit in maart al aan, maar het OCMW-bestuur zei dat er niets aan de hand was. Dit nieuwe feit bevestigt dat OCMW-voorzitter Duchateau om ideologische redenen voor G4S Care kiest, en niet vanuit de nood aan goede zorg.”

Ondertekende verklaring

G4S Care reageert verbaasd omdat ze beschikt over een verklaring ondertekend door het verpleegkundig diensthoofd van NAS. De firma nam daarom gisteren opnieuw contact op met deze stichting. “Blijkbaar was bestuurder Brouwers niet op de hoogte van deze overeenkomst”, zegt de woordvoerder van G4S Care. “Hij gaat contact opnemen met zijn collega.”

Brouwers bevestigt dit gesprek, maar herhaalt dat de mogelijke ondertekening van een partnerschap zonder toestemming van het NAS-bestuur was. “Ik ga mij bij haar informeren, maar het partnerschap is onbestaande omdat het niet is besproken en goed­gekeurd door ons bestuur”, zegt Brouwers.

OCMW-voorzitter Duchateau wenst niet te reageren voor hij weet hoe de vork in de steel zit.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio