Food

Is eten opwarmen in de microgolfoven ongezond?

Print
Zijn de stralen van een microgolfoven ongezond of niet? Dat wilde het VRT-programma 'Over Eten' weten.

“Het is een mythe”, zegt professor Tara Grauwet, bio-ingenieur aan de KU Leuven. “Een microgolfoven werkt op microgolven. Dat is een vorm van straling, maar deze vorm is totaal ongevaarlijk. Microgolfovens zijn zo ontworpen dat de stralen mooi binnenblijven en niet meer doen dan welbepaalde moleculen, zoals bijvoorbeeld water, hevig laten vibreren. Daarbij ontstaat wrijving en komt er warmte vrij. Soms zijn microgolfovens zelfs beter dan een klassiek kookvuur. Want als het opwarmen sneller gaat en we kunnen minder water gebruiken, kunnen er zelfs meer vitaminen overblijven."

"Let wel op het materiaal waarin je iets opwarmt: metaal is uit den boze, want dat geeft vonken, sommige plastieksoorten worden week waardoor er deeltjes in het voedsel terecht komen. Als ik kan kiezen, kies ik het liefst voor glas."

NIET TE MISSEN