© JVDP

Man die op koelbloedige wijze café in Antwerpen beschoot veroordeeld tot 21 jaar cel

Hamidulla Talibov (25) uit Azerbeidjan is door de correctionele rechter in Antwerpen veroordeeld tot 21 jaar cel voor moordpoging en een reeks overvallen. Het gaat onder meer over een beschieting van een Koerdisch café in de Van Kerckhovenstraat in Antwerpen, waarbij een man gewond raakte.

VDAA

De hold-ups gebeurden vorige zomer en werden telkens gepleegd met een loodjesgeweer. Bij de overval op 24 juli op een nachtwinkel aan de Bisschoppenhoflaan in Deurne vielen geen gewonden, maar bij de twee andere overvallen wel.

Vijf uur na de overval in Deurne werd een fietser neergeslagen en beschoten met een loodjesgeweer aan de Leguit in Antwerpen, omdat hij zijn overvaller geen geld kon geven. Hij werd met twee kogeltjes in het hoofd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Bij de hold-up op een nachtwinkel aan het Sint-Jansplein op 1 augustus kreeg een bediende twee loodjes in zijn schouder en kin. Het slachtoffer herkende de dader op camerabeelden van de Leguit. Het ging volgens hem om dezelfde overvaller.

Faroek

Hamidulla Talibov gaf zich bij de politie aan, nadat het opsporingsprogramma Faroek in september bericht had over de overvallen. Hij bekende enkel de overval aan de Leguit, maar de rechtbank vond ook de andere feiten afdoende bewezen.

Tijdens het onderzoek naar de overvallen was Talibov ook als dader van een schietincident aan de Van Kerckhovenstraat in Antwerpen in beeld gekomen. Hij had daar op 7 september eerst het vuur geopend op een menigte die voor een Koerdisch café stond. De beklaagde was dan dichterbij gekomen en had nog eens twee gerichte schoten door het raam afgevuurd. Een 46-jarige klant werd geraakt in het been. De aanleiding voor de schietpartij was een conflict van twee dagen eerder.

Meervoudige moordpoging

De rechtbank veroordeelde hem voor de meervoudige moordpoging tot vijftien jaar cel. Voor de overvallen kreeg hij zes jaar, goed voor 21 jaar gevangenisstraf in totaal.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio