© Twitter, Hydrogenics

Bourgeois bezoekt Kempense bedrijven met waterstofauto

Vlaams minister-president Geert Bourgeois bracht vanmorgen een bezoek aan twee Kempense bedrijven die uitblinken op vlak van waterstoftechnologie: Hydrogenics Europe in Oevel en Borit uit Geel. Hij kwam voor de gelegenheid met een waterstofauto.

ph

Internationaal neemt de belangstelling voor waterstof sterk toe, zowel voor zero-emissie transport als voor opslag van groene elektriciteit. Ook in Vlaanderen is de verduurzaming van energie en mobiliteit een van de topprioriteiten van deze Vlaamse regering. Onlangs besliste de Vlaamse regering immers om tegen 2030 de verkoop van personenwagens met een verbrandingsmotor te halveren. Waterstof is één van de alternatieven. Auto’s (en ook bussen, vrachtwagens, …) op waterstof stoten geen schadelijke stoffen uit, terwijl de actieradius en tanksnelheid vergelijkbaar zijn met die van voertuigen op traditionele brandstof.

Verder wordt waterstof- met zijn relatief lage specifieke gewicht en hoge energiedichtheid- ook gebruikt voor de opslag van zonne- en windenergie. Door overtollige duurzame energie om te zetten in waterstof, creëert men een energiebuffer en netstabilisator.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Daar waar we enkele jaren geleden vooral waterstofgeneratoren voor gebruik van waterstof in de industrie leverden, hebben we nu meer en meer klanten die waterstofgeneratoren aanschaffen voor tankstations of voor energieopslag.” zegt Filip Smeets, CEO van Hydrogenics Europe, tijdens het bezoek. Bij Hydrogenics in Oevel werken 75 mensen.

Borit uit Geel produceert dan weer bipolaire platen voor heel wat industriële spelers, ook in de autosector. Een brandstofcel voor een auto bevat een 400-tal van deze zeer complexe metalen platen. “Sinds onze opstart als Vlaamse start-up in 2010 hebben we een mooi groeitraject als industrieel bedrijf afgelegd”, stelt Luc Wanten, CEO van Borit.

“Het is nog maar eens een bewijs dat we in Vlaanderen parels van bedrijven hebben, die in de technologie naar een duurzame samenleving, een belangrijke rol spelen”, zo sloot Bourgeois zijn bezoek af. Als Vlaamse overheid moeten we deze bedrijven waar mogelijk ondersteunen.