Straathoekwerkers zetten mobiele opblaaszetel in om contact te leggen

Jan Beukelaers, Vincent Detaeye, schepen Stefaan Deleus en Laurens Tuypens. Foto: ward bosmans

Straathoekwerkers zetten mobiele opblaaszetel in om contact te leggen

Print
Mechelen -

Met een opblaasbare sofa hopen de Mechelse straathoekwerkers een laagdrempelige ontmoetingsplaats te creëren. Ze ondervinden al enige tijd dat hun doelpubliek steeds minder te bereiken is via de publieke ruimte.

Veel volkscafés zijn er niet meer en diegene die er wel zijn, worden duurder. Ook zitbanken verdwijnen en als ze er wel zijn, hebben jongeren het gevoel dat ze niet welkom zijn op die openbare plaatsen. Voor de straathoekwerkers betekent het dat hun traditionele manier van werken, waarbij ze de mensen opzoeken in cafés en op pleintjes, onder druk komt te staan.

Laurens Tuypens is als straathoekwerker vooral met jongeren bezig en merkte deze trend al een tijdje op. “We moesten mee evolueren en innovatieve oplossingen uitdenken om onze doelgroep te bereiken. Al in 2015 ontstond zo het idee voor het project ‘Straathoekwerk Zetelt’. Sinds ongeveer een half jaar trekken we er ook effectief op uit met onze zetel.”

Laagdrempelig

Stefaan Deleus (CD&V), schepen van Preventie en Veiligheid, is ervan overtuigd dat Straathoekwerk Zetelt een perfecte manier is om laagdrempelige ontmoetingsplaatsen te creëren in maatschappelijk kwetsbare buurten. “Door de herkenbaarheid van het project kunnen meer contacten worden gelegd. Onze straathoekwerkers ontvangen zo meer signalen uit die buurt en kunnen sneller overgaan tot structureel werk.”

Jan Beukelaers is een van de ‘zetelende’ straathoekwerkers. Hij bevestigt dat ze via de zetel sneller in contact komen met de mensen. “Via regelmatige contacten kunnen we hun vertrouwen winnen. Dat is de eerste vereiste om deze mensen weer aansluiting te laten vinden met de maatschappij. Wij doen dat door hen een antwoord te bieden op al hun vragen. Of het nu gaat om advies, om een voedselpakket of om een pro- Deoadvocaat … Bij ons kunnen ze met alles terecht.”

Vincent Detaeye weet dat het helpt om je als straathoekwerker zelf kwetsbaar op te stellen. “Dat is precies wat we doen door op een openbare plaats in onze zetel te gaan zitten. We plaatsen iets in de omgeving dat er normaal niet in thuis hoort. Dat trekt natuurlijk de aandacht. Het resultaat is dat we sneller contact leggen, waardoor we uiteindelijk ook vlugger kunnen ingrijpen daar waar nodig.”

Busje

De komende maanden duikt ‘Straathoekwerk Zetelt’ op op verschillende plaatsen in de stad. Laurens wil vooral naar de stationsbuurt trekken. “Daar komen veel jongeren en die zijn steeds geïnteresseerd om een babbeltje te doen. Ook de Kruidtuin staat op het programma nu de zomer eraan komt.”

Schepen Deleus denkt al aan de toekomst. “Hopelijk kunnen we hier een vervolg aan breien. Stiekem dromen we van een ingericht busje waarmee we op verschillende plaatsen kunnen gaan staan. Dat is vooral in de winter nog iets comfortabeler dan deze zetel.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio