© patrick de roo

Nederlandse daklozenstichting weet niets van samenwerking met G4S Care

De Nico Adriaans Stichting (NAS) ontkent dat er een partnerschap is met G4S Care. Deze samenwerking was een van de punten waarmee G4S Care het OCMW-project Zorgteams kon binnenhalen.

Sacha Van Wiele

De firma G4S Care kwam volgens de jury als beste uit de bus voor het beheren van het inloopcentrum voor daklozen De Vaart, het Zorghostel en het Zorgteam. G4S Care maakte bij de jury indruk door enkele partnerschappen met Nederlandse organisaties. Voor het Zorgteam was dat met de NAS in Rotterdam. Dit team zoekt daklozen met een verslaving op en leidt ze naar de gezondheidszorg. De NAS heeft heel wat expertise rond daklozen die kampen met ­alcohol- en drugsverslaving.

“Er is geen sprake van een partnerschap tussen G4S Care en ons, niet formeel en ook niet informeel”, zegt Frans Brouwers, ­bestuurder van de NAS, op onze vraag naar de samenwerking. “Er zijn hierover geen gesprekken.”

Mensen van G4S Care kregen in oktober wel een rondleiding bij NAS. Daarna volgde mailverkeer met het diensthoofd Verpleeg­kunde van NAS. De leiding bij de Nederlandse Stichting zegt nu “perplex” te zijn dat G4S Care op basis hiervan beweert dat er een partnerschap is.

Klacht bij gouverneur

De oppositie had al twijfels over de samenwerking tussen G4S Care en het universitair onderzoeks­centrum Impuls in Nijmegen voor het project van De Vaart. Volgens Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) en de waar­nemend OCMW-secretaris was dat onterecht.

Antwerps OCMW-raadslid Johan Peeters (sp.a) dient vandaag klacht in bij de gouverneur. “G4S Care maakte zich schuldig aan ­valse verklaringen”, zegt Peeters. “Het verwees naar expertise uit Nederland die er eigenlijk niet is. De jury hechtte veel belang aan deze partnerschappen. G4S Care kwam daardoor als beste kandidaat uit de selectie. Als G4S Care loog over een partnerschap met NAS moeten we ook de twee andere toewijzingen tegen het licht houden. Ik kaartte dit in maart al aan, maar het OCMW-bestuur zei dat er niets aan de hand was. Dit nieuwe feit bevestigt dat OCMW-voorzitter Duchateau om ideologische redenen voor G4S Care kiest, en niet vanuit de nood aan goede zorg.”

Ondertekende verklaring

G4S Care reageert verbaasd omdat ze beschikt over een verklaring ondertekend door het verpleegkundig diensthoofd van NAS. De firma nam daarom gisteren opnieuw contact op met deze stichting. “Blijkbaar was bestuurder Brouwers niet op de hoogte van deze overeenkomst”, zegt de woordvoerder van G4S Care. “Hij gaat contact opnemen met zijn collega.”

Brouwers bevestigt dit gesprek, maar herhaalt dat de mogelijke ondertekening van een partnerschap zonder toestemming van het NAS-bestuur was. “Ik ga mij bij haar informeren, maar het partnerschap is onbestaande omdat het niet is besproken en goed­gekeurd door ons bestuur”, zegt Brouwers.

OCMW-voorzitter Duchateau wenst niet te reageren voor hij weet hoe de vork in de steel zit.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio