Deze jongen is een uitzonderlijk wiskundig talent: "Wat Robbe kan, is met geen woorden te beschrijven"

Robbe en wiskundeleraar Frans Gyssels. Foto: Jan Vorsselmans

Deze jongen is een uitzonderlijk wiskundig talent: "Wat Robbe kan, is met geen woorden te beschrijven"

Print
Malle - Robbe Pincket (17) van het Maris Stella Instituut uit Oostmalle is een uitzonderlijk wiskundig talent. Samen met nog twee Vlaamse en drie Waalse leerlingen zal hij in juli België vertegenwoordigen op de International Mathematical Olympiad in Rio de Janeiro.

Begin januari namen 26.832 Vlaamse leerlingen uit de derde en tweede graad deel aan de Vlaamse Wiskunde Olympiade (VWO) en zijn jongere broertje Junior Wiskunde Olympiade (JWO). Onder hen ook om en bij de 150 leerlingen van het Maris Stella Instituut in Oostmalle.

Finalist worden van deze prestigieuze wedstrijd is weinigen gegeven. Zo werden er maar 84 van de Vlaamse leerlingen uit de derde graad  en 85 uit de tweede graad toegelaten om deel te nemen aan de finale. In die finale kaapten de Oostmalse leerlingen Rik Janssens (vierde jaar) een derde prijs weg bij de junioren en Robbe Pincket (zesde jaar) een tweede prijs in de categorie derde graad.

De wiskundeleraars Frans Gyssels en Michel Verhees zijn bijzonder trots op de prestaties van deze twee leerlingen. “Rik Janssens is een aanstormend talent en Robbe Pincket is iemand met uitzonderlijke gaven op wiskundegebied. Ik geef nu al 35 jaar les in deze school en ik heb heel wat talentvolle leerlingen gekend, maar wat Robbe allemaal kan is met geen woorden te beschrijven”, prijst Frans Gyssels.

Nuchter

Zelf blijft Robbe Pincket vrij nuchter onder die lof. “Ik heb altijd al graag wiskunde gedaan. Het oplossen van wiskundige vragen vergt inzicht en een beetje logisch denken. Ook informatica boeit me. Volgend schooljaar, als ik ben afgestudeerd, ga ik aan de Leuvense universiteit de studie Informatica aanvatten. Ik doe ook andere vakken graag, alleen godsdienst en geschiedenis liggen me minder.”

Om aan te tonen dat hij als het ware met een wiskundige knobbel geboren is, haalt hij de volgende anekdote aan. “Toen ik in het vierde jaar zat, daagde mijn lerares onze klas uit. Zij schotelde ons een aartsmoeilijke oefening voor met de mededeling: als iemand deze vraag kan oplossen, val ik hier ter plekke flauw. Daarop ging ik naar het bord en loste de oefening vrij makkelijk op. De lerares was stomverbaasd, maar was toch zo sportief dat ze spontaan op de grond ging liggen tot groot jolijt van mijn klasgenoten.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio