© Walter Saenen

Slachtoffers opgelucht na veroordeling voor vergiftiging van honden: “We willen maar één ding: rust”

De rijke zakenvrouw Néomie G. (37) uit Retie is schuldig bevonden aan de vergiftiging van de honden van de nieuwe partner van haar ex en de belaging van het koppel. Ze kreeg twaalf maanden met uitstel. “We willen maar één ding: rust”, zeggen de slachtoffers.

Inge Jacobien (39) uit Oud-Turnhout en haar partner Hans Peeters (42) slaakten gisteren een zucht van opluchting. De vrouw die hen naar eigen zeggen al vier jaar het leven zuur maakt, werd door het hof van beroep in Antwerpen schuldig bevonden over de hele lijn.

© Walter Saenen - WAS

Néomie G. had in december 2012 haar toenmalige partner zelf aan de deur gezet. Toen de man een jaar later een relatie begon met Jacobien, was het hek van de dam. De stalkingsaffaire nam in april 2014 een dramatische wending toen de familie Peeters, die toen nog in Beerse woonde, merkte dat drie van hun vier honden stuipen vertoonden.

Bij een dierenarts werd een vergiftiging met slakkenvergif vastgesteld. Een Maltezer en een Duitse herderpup stierven. Een derde hond overleefde. De dierenbeul had blauwe korrels gemengd in gehaktballen.

Stalknecht Sven O. (39) bekende dat hij de honden had vergiftigd. Hij deed dat naar eigen zeggen in opdracht van Néomie G. op wie hij stapelverliefd was. De man kreeg bij verstek drie maanden effectief en 1.500 euro boete.

Néomie G. ontkende resoluut. “Wat gebeurd is, is heel erg”, zei ze op haar proces. “Maar ik heb niets met de vergiftiging te maken.” Het hof van beroep dacht daar anders over. “Het verhaal van Sven O. is oprecht. Hij was zwaar emotioneel. Bovendien speelde Néomie G. het adres van het koppel aan hem door en reed met hem tot twee keer toe langs de woning.”

Bloemen voor huwelijk

Néomie G. werd ook schuldig bevonden aan belaging. Toen ze had gehoord dat haar ex en zijn nieuwe vriendin trouwplannen hadden, liet ze om 23u nog een groot boeket bloemen afgeven. Ze schreef ook een brief naar de ouders van Peeters. Daarin maakte ze Jacobien uit voor alles wat lelijk was en omschreef ze haar als “de matras van Beerse”. Ook stuurde ze ongepaste berichten op Facebook.

“De teksten waren vulgair en uiterst beledigend. Ze liet zich leiden door een ziekelijke jaloezie en een diepgewortelde haat”, sprak de voorzitster. “Bij de bepaling van de straf is ook rekening gehouden met de wreedheid waarmee de honden zijn gedood.”

De slachtoffers zijn opgelucht. “Dit heeft vier jaar aan ons geknaagd. De drie dochters keken bang achterom als een auto langzaam langs achter naderde. Ze lagen er ’s nachts wakker van”, zegt Inge Jacobien. “Je moederhart bloedt dan. De Maltezer is gestorven in de armen van de middelste dochter. We willen maar één ding: rust. Het is jammer dat er geen contactverbod is uitgesproken.”

De slachtoffers hadden samen 30.000 euro schadevergoeding geëist. Het hof beperkte dat tot 6.357 euro. “Het financiële aspect is voor ons niet het belangrijkste”, zegt Jacobien. “Omdat ik nog acht paarden had, heb ik destijds na de vergiftiging – op verzoek van de dierenarts – de hele tuin laten afgraven. Dat alleen al heeft ons 4.500 euro gekost.”

In het najaar moet Sven O. zich nog voor de rechter in Turnhout verantwoorden voor belaging van Néomie G. De vrouw had daarvoor op 2 september 2016 een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio