© Google Streetview

Project ondersteunt eigenaars met renovatieplannen in wijk

De gemeente en de Intercommunale van de Ontwikkeling van de Kempen (IOK) gaven in de Cardijnlaan in Pijpelheide (Heist-op-den-Berg) het startschot van ‘De Warmste Wijk’. Daarmee willen ze een renovatiedynamiek op gang brengen in de buurt.

Volgens IOK blijkt dat 32% van de CO2-uitstoot in de Kempen afkomstig is van huishoudens. Verouderde woningen met gebrekkige isolatie en inefficiënte technieken dragen daaraan bij. De Cardijnlaan behoort volgens Heists schepen van Wonen Wim Van den Bruel (CD&V) tot de eerste wijken die sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen bouwde. De tachtig woningen, waarvan 80% koopwoningen, zijn nu zo’n vijftig jaar oud en kunnen een energie-efficiënte opknapbeurt gebruiken.

“Samen met de IOK stellen we onze kennis en ondersteuning ter beschikking van de eigenaars”, vertelt hij. “De mensen worden ingelicht over tal van duurzame ingrepen. Ze krijgen info over de energiebesparingen en eventuele subsidies die darmee gepaard gaan. Bovendien bekijken we of er interesse is in een samenaankoop van bepaalde materialen, die we dan kunnen coördineren voor alle geïnteresseerden.”

Het initiatief krijgt Europese subsidies via het Interreg 2 Zeeën project SHINE. Veertien Vlaamse, Nederlandse, Franse en Britse partners engageren zich daarbij om in eigen regio duurzame wijkrenovaties te stimuleren. De bewoners in Pijpelheide werden recent ingelicht tijdens een eerste vergadering. Geïnteresseerden kunnen zich ondertussen aandienen. De campagne wordt binnenkort nog versterkt met praktische folders.

www.iok.be, www.heist-op-den-berg.be

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio