© ANP XTRA

Eén op de vier tienermeisjes wordt online gepest

Een kwart van de meisjes tussen 13 en 18 jaar is al slachtoffer geworden van cyberpesten. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Brusselse hogeschool Odisee in samenwerking met Universiteit Antwerpen. Voor het eerst werden zowel jongeren als hun vaders en moeders gezamenlijk bevraagd rond online veiligheid.

Het onderzoek, afgenomen bij 357 Vlaamse gezinnen, komt tot enkele opmerkelijke conclusies. Zo worden meisjes (25%) opvallend vaker het slachtoffer van cyberpesten dan jongens (8%). Maar meisjes maken zich wel even vaak schuldig aan cyberpesten als jongens en ze zullen ook even vaak een seksueel getinte foto van iemand anders verspreiden. “Terwijl dergelijk gedrag toch vaak vooral aan jongens wordt toegeschreven”, zegt onderzoekster Katrien Symons.

Een andere belangrijke conclusie van het onderzoek is dat de ouders lang niet genoeg op de hoogte zijn van wat hun kinderen uitspoken op het internet. Slechts één op de drie vaders en een kwart van de moeders weet wanneer hun kind slachtoffer wordt van cyberpesten.

En amper 15% beseft dat zijn kind op sociale media vriendschapsverzoeken van onbekenden aanvaardt. Katrien Symons roept ouders daarom op om meer open te communiceren met hun kinderen over het internetgebruik en de risico’s die eraan verbonden zijn.

Nu in het nieuws